Det sociale arbejdes daglige praksis
Perspektiver på brugerinddragelse og retssikkerhed
En del af fagområdet Sociologi
Redigeret af
Bagga Bjerge og
Bodil Selmer
Med bidrag af
Toke Bjerregaard,
Sissel Garval,
Mette-Louise Eskildsen Johansen,
Bettina Lemann Kristiansen og
Christina Vestergaard
Mere om bogen
Om bogen
Hvordan omsættes den sociale lovgivnings krav om brugerinddragelse, retssikkerhed og helhedsorienterende indsatser i praksis i forhold til udsatte grupper som misbrugere, sindslidende og torturofre?
Det undersøges i Det sociale arbejdes daglige praksis, hvis bidrag bygger på etnografiske feltarbejder i det sociale arbejdes frontlinje - på væresteder, i bo- og behandlingstilbud.
Pressen skrev
Jytte Bræmer Lektørudtalelse
"Lovgivningen påbyder via Retssikkerhedsloven at inddrage brugeren i det sociale arbejde. Diskursen har bevæget sig fra klient til bruger. Inddragelsen og medansvar for hjælpen, der gives, er udgangspunktet.
En række etnografer og antropologer påpeger en række forhold, der vanskeliggør den gode intention. Kravet om kontrol, det ulige magtforhold, indberetningspligt, svage borgere er faktorer, der kan være barrierer. Artiklerne afviser dog ikke, at det kan lade sig gøre...
En bog, der formodentlig vil komme til at figurere på mange litteraturlister til uddannelser inden for det socialfaglige område."
Benny Lihme Social Kritik
"I en tid med dominans af tal- og målingsbaseret forskning/evaluering er det forfriskende og interessant at læse denne overskuelige og velredigerede samling af artikler med et etnografisk og empirisk blik (feltarbejde) på, hvad der foregår mellem professionelle og brugere i det sociale arbejdes frontlinje (væresteder, bo- og behandlingstilbud, socialpsykiatri, rehabiliteringscentre for flygtninge)."
Allan Bendtsen Socialpsykiatri
"Artiklerne viser, at medarbejdernes egen faglighed og institutionernes kultur og traditioner betyder mere for hverdagen og udviklingsprocesserne end inddragelse af brugerne og de intentioner og formål, lovgivningen peger på. Jeg vil opfordre alle i praksis til at læse bogen. Den er godt skrevet og kommer vidt omkring, og så er den så dejlig fri for løsningsforslag. Diskuter dilemmaerne på fællesmøder eller personalemøder for at blive kloge på, hvordan det sociale arbejdes daglige praksis er hos jer. I bedste fald kan dilemmaerne eller de blinde punkter blive så synlige, at det vil medføre ændringer i praksis. Så man ikke som nævnt i bogen skal vente på et generationsskifte i personale- og brugergruppen, før der sker ændringer."
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…