Aarhus Universitetsforlag
Cover

Livtag med fortiden

Når børnehjemsbørn erindrer

En del af fagområderne , og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

372 sider
Paperback
ISBN 978 87 7219 314 4

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

I 15 år kæmpede Godhavnsdrengene for at få en und­skyldning fra den danske stat for overgreb og svigt på danske børnehjem. Deres kamp nuancerede den idealiserede historie om en velfærdsstat, som ydede omsorg og hjælp til de svageste.

Anerkendelsen fra offentligheden ændrede samtidig tidligere børnehjemsbørns muligheder for at genforhandle deres erindringer og fortælle åbent om dem. Kvinder og mænd med en barndom på vidt forskellige børnehjem begyndte at beskæftige sig aktivt med deres egen historie. Nogle fordi fortiden var omgærdet af uvished og tavshed, andre fordi deres smertelige erfaringer blev ved med at forfølge dem. Enkelte fordi de oplevede, at det ensidige fokus på fortidens skyggesider ikke gav plads til deres gode barndomsminder.

Antropolog Stine Grønbæk Jensen viser i Livtag med fortiden, hvordan disse tidligere børnehjemsbørn som voksne har opsøgt deres journaler på Rigsarkivet, genbesøgt barndommens sovesale og landskaber, forsøgt at finde frem til forældre og søskende, de aldrig har kendt, dannet nye fællesskaber på internettet og skrevet digte og bøger om deres erindringer. Hun viser, hvordan de gennem deres erindringspraksis prøver at vriste sig fri af skam og forandre forholdet til sig selv. Ofte bliver de også politiske aktører, som træder frem i offentligheden for at gøre deres version af historien gældende.

 

Hør Stine Grønbæk Jensen fortælle om Livtag med fortiden i forlagets podcastserie Fagbøger, der giver genlyd

Podcasten er produceret af Videnslyd for Aarhus Universitetsforlag.

Pressen skrev

Bogsyn.dk
"En gribende, meget personlig og meget velskrevet bog. (...) Bogen er tårevædende. Afsindigt bevægende. Men hvor er den god, smuk og nødvendig."

Preben Etwil, historie-online.dk 
”Antropologen Stine Grønbæk Jensen har skrevet en fremragende bog om, hvordan tidligere anbragte børnehjemsbørn har bearbejdet deres fortid.” 

Kristeligt Dagblad
Interview: "Når børnehjemsbørn husker: I ny bog fortæller de deres barske historier"
15.04.2022

Kristeligt Dagblad
Interview: "Da Erna og Vipse " åbnede skuffen"
11.03.2023

Tilføjet til kurven

Gå til kassen