Aarhus Universitetsforlag
Cover

Modernitetens verden

Tiden, videnskab, historien og kunsten

En del af serien Verdensbøger , og fagområderne , , , og

Mere om bogen

Om bogen

Det modernes gennembrud i 1800- og 1900-tallet betød, at mennesket nu skulle stå helt og aldeles på egne ben. Familien, naturen, historien, Gud og nationen var pludselig ikke længere en fast ramme om menneskelivet, og oplysningstidens og romantikkens svar på de store spørgsmål om meningen med livet, den rette livsform og samfundsindretning og liv efter døden - havde nu mistet deres gyldighed. Nu måtte den enkelte finde svarene og skabe meningen i en verden, hvor menneskelivet var reduceret til et element i et meningsløst univers underkastet ubrydelige naturlove. Effekten af denne skræmmende, men også åbnende bevidsthed om frihed var fra begyndelsen af det 20. århundrede en eksplosion af nye tendenser inden for litteratur, billedkunst, musik, teater og arkitektur.

Modernitetens verden sætter spot på, hvordan modernitetens essentielle træk blev formuleret og diskuteret inden for en lang række nyskabelser fra filosofi og kunst over økonomi og litteratur til miljøpolitik. Hvordan forvaltes den meningsløshed, moderniteten tilskriver ikke bare verden, men også den enkeltes eksistens, og hvordan kan mennesket i en sådan verden tage ansvar for sig selv? Disse og mange andre spørgsmål ligger som grund for de forskellige bidrag til en forståelse af den tid, vi måske befinder os midt i, måske er på vej ud af.

Bogen ligger i forlængelse af de tidligere udkomne Renæssancens verden (2006), Oplysningens verden (2007) og Romantikkens verden (2008).

Sanne Lind Hansen

Sanne

Cand.mag. i etnografi og klassisk arkæologi og tillægsuddannelse fra Danmarks Journalisthøjskole. Sanne arbejder primært med antropologi, arkæologi og tidlig historie. Hun har desuden særligt ansvar for kommissionsaftaler - og en fortid på Antiksamlingen ved Nationalmuseet.

Sanne Lind Hansen

Redaktør

Telefon: + 45 53 55 07 59

slh@unipress.au.dk

Pressen skrev

Tom Hermansen Jyllands-Posten

"[..] Og sådan kunne man fortsætte opremsningen fra en bog, man bliver klog af at læse. Denne bogserie er et fremragende bevis på forskningens berettigelse."

Søren Hindsholm Kristeligt Dagblad

"Med Modernitetens verden er Aarhus Universitetsforlag nået til fjerde bind i sin smukke og kloge serie om verdenshistoriens epoker."

Poul Flou Pedersen lektørudtalelse

"Sidste bind i Aarhus Universitetsforlags ambitiøse og vellykkede udgivelse om de sidste 500-600 års væsentligste åndsretninger, denne gang om Modernitetens Verden. Som i de tidligere tre bind er det forskere ved Aarhus Universitets ni hovedområder, der alle bidrager med velskrevne og lettilgængelige artikler i antologien. Det er formidling på meget højt niveau."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen