Modernitetens verden
Tiden, videnskab, historien og kunsten
En del af serien Verdensbøger , og fagområderne Historie, Kulturhistorie, Kunst og æstetik, Litteratur og Religion
Udsolgt fra forlaget
Redigeret af
Ole Høiris og
Thomas Ledet
Med bidrag af
Lars Albinus,
Jørn Erslev Andersen,
Torben Arboe,
Carsten Bach-Nielsen,
Palle Bruus,
David Bugge,
Michael Böss,
Preben Clausen,
Tommy Dalgaard,
Niels Ehlers,
Birgit Eriksson,
Jens Evald,
Jes Fenger,
Hans Carl Finsen,
Hans Jørgen Frederiksen,
Gorm Harste,
,
Steen Bille Jørgensen,
Chris Kjeldsen,
Peter C. Kjærgaard,
Ove Korsgaard,
Helge Kragh,
Ane Hejlskov Larsen,
Svend Erik Larsen,
Jesper Laursen,
Thomas Ledet,
Erik Kloppenborg Madsen,
Ole Morsing,
Finn Olesen,
Martin Paldam,
Philippe Provencal,
Anders Moe Rasmussen,
Raben Rosenberg,
Hans-Jørgen Schanz,
Ole Sonne,
Helmer Søgaard,
Henrik Kragh Sørensen,
Mads Rosendahl Thomsen og
Ole Høiris
Mere om bogen
Om bogen
Det modernes gennembrud i 1800- og 1900-tallet betød, at mennesket nu skulle stå helt og aldeles på egne ben. Familien, naturen, historien, Gud og nationen var pludselig ikke længere en fast ramme om menneskelivet, og oplysningstidens og romantikkens svar på de store spørgsmål om meningen med livet, den rette livsform og samfundsindretning og liv efter døden - havde nu mistet deres gyldighed. Nu måtte den enkelte finde svarene og skabe meningen i en verden, hvor menneskelivet var reduceret til et element i et meningsløst univers underkastet ubrydelige naturlove. Effekten af denne skræmmende, men også åbnende bevidsthed om frihed var fra begyndelsen af det 20. århundrede en eksplosion af nye tendenser inden for litteratur, billedkunst, musik, teater og arkitektur.
Modernitetens verden sætter spot på, hvordan modernitetens essentielle træk blev formuleret og diskuteret inden for en lang række nyskabelser fra filosofi og kunst over økonomi og litteratur til miljøpolitik. Hvordan forvaltes den meningsløshed, moderniteten tilskriver ikke bare verden, men også den enkeltes eksistens, og hvordan kan mennesket i en sådan verden tage ansvar for sig selv? Disse og mange andre spørgsmål ligger som grund for de forskellige bidrag til en forståelse af den tid, vi måske befinder os midt i, måske er på vej ud af.
Bogen ligger i forlængelse af de tidligere udkomne Renæssancens verden (2006), Oplysningens verden (2007) og Romantikkens verden (2008).
Sanne Lind Hansen
Cand.mag. i etnografi og klassisk arkæologi og tillægsuddannelse fra Danmarks Journalisthøjskole. Sanne arbejder primært med antropologi, arkæologi og tidlig historie. Hun har desuden særligt ansvar for kommissionsaftaler - og en fortid på Antiksamlingen ved Nationalmuseet.
Pressen skrev
Tom Hermansen Jyllands-Posten
"[..] Og sådan kunne man fortsætte opremsningen fra en bog, man bliver klog af at læse. Denne bogserie er et fremragende bevis på forskningens berettigelse."
Søren Hindsholm Kristeligt Dagblad
"Med Modernitetens verden er Aarhus Universitetsforlag nået til fjerde bind i sin smukke og kloge serie om verdenshistoriens epoker."
Poul Flou Pedersen lektørudtalelse
"Sidste bind i Aarhus Universitetsforlags ambitiøse og vellykkede udgivelse om de sidste 500-600 års væsentligste åndsretninger, denne gang om Modernitetens Verden. Som i de tidligere tre bind er det forskere ved Aarhus Universitets ni hovedområder, der alle bidrager med velskrevne og lettilgængelige artikler i antologien. Det er formidling på meget højt niveau."
Netop udkommet
Forlaget skriver:
17 januar 2025
Forårets Bogtorsdage
I marts genoptager vi de månedlige Bogtorsdage i samarbejde med Det Kgl. Bibliotek i Aarhus. Datoerne arrangementerne frem ti…
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…