Aarhus Universitetsforlag
Cover

Mere om bogen

Om bogen

50 værker. Højdepunkter i verdenslitteraturen introducerer til de uomgængelige klassikere, til de populære læserfavoritter og de mere ukendte mesterværker, der har formet verdens littera­turhistorie. Fra det 4.000 år gamle Gilgamesh og persisk lyrik til Shakespeare, japanske haiku og en ny grafisk roman. Fra Homer til Don Quijote, H.C. Andersen og Harry Potter. Bogens bidragydere er danske eksperter, der i korte kapitler skriver engageret og formidlende om deres yndlingsværker fra verdenslitteraturen og i ord og mange billeder fortæller, hvorfor og hvad der er så fascinerende og vedkommende ved litteraturen.

Bogens 50 kapitler er samtidig personlige invitationer; de er breve fra én læser til en anden med opfordringen om at læse netop dette højdepunkt. For en litterær klassiker ændrer ikke kun litteraturhistorien. Den ændrer også læseren. Og en klassi­ker skal man ikke læse af pligt. Man skal læse den, fordi den kan give sjældne oplevelser, udfordre vanetænkning og formulere almenmenneskelige konflikter, så vi – måske – ser os selv og vores verden på ny.

Anette Stoffersen

Anette

Cand.mag. i historie og kunsthistorie. Med 30 års erfaring som forlagsredaktør inden for især historie, kunst, kultur og rejser er Anette en alsidig redaktør, der har stået for storværket Dansk skolehistorie og nu primært arbejder med to andre storværker, Dansk Sproghistorie 1-6 og Ludvig Holbergs hovedværker 1-22.

Anette Stoffersen

Redaktør

Telefon: +45 27 15 97 75

as@unipress.au.dk

Pressen skrev

Nønne Lønne Votborg, Bogvægten

Aarhus Universitetsforlag har med stor professionalisme udgivet serien ”50 Højdepunkter”, hvori de netop sætter spot på det kulturbærende. I ”50 værker” er det verdenslitteraturen, der er omdrejningspunktet. Modsat de fleste kanonværker om verdenslitteratur begrænser den sig ikke til at se litteratur i snæver – skønlitterær – forstand. Bidragsyderne til bogen er mange. Fælles er, at de formidler med en imponerende faglighed og entusiasme. 

De 50 udvalgte værker placerer sig tidsmæssigt fra det babylonske epos Gilgamesh ca. 1200 f.v.t. og til aktuelle forfattere som Salman Rushdie og Karl Ove Knausgård mfl. Vi finder alt fra skuespil (fx Strindberg), digte (Edith Södergran og vores egen Inger Christensen), børnelitteratur (Astrid Lindgren), eventyr (H.C. Andersen), noveller (Heinrich von Kleist) og fantasy (J. K. Rowling) til krimi (Sir Arthur Conan Doyle). 

Redaktørerne udtrykker i deres forord ønske om, at værket må give læseren lyst til læse mere. Jeg kan ikke tro, at der er én eneste der vil lukke bogen uden at føle sig inspireret og ansporet til at gå på opdagelse i verdenslitteraturen. Undervejs i gennemgangen af de 50 udvalgte værker, inddrages og omtales utallige andre forfattere og værker, som man ligeledes får interessant information om. På denne måde lykkes ”50 værker” til al overflod! Jeg tror, man let kan gange med ti. Så mange forfattere og titler satte jeg streg under, da jeg støvsugede teksterne for input til min egen videre læsning.

 

 

Line Hoffgaard, litteratursiden.dk

"En bog, som åbner verdenslitteraturens store værker og giver nye perspektiver på litteraturen, hvad enten man allerede har læst værkerne eller endnu har dem til gode."

"Bogen [...] er for den alment litteraturinteresserede, der ønsker en kort, men spændende, introduktion til nogle af verdenslitteraturens vægtigste værker".

Tilføjet til kurven

Gå til kassen