Arbejdets idéhistorie
Slagmark 76
En del af tidsskriftet Slagmark (76) og fagområdet Idéhistorie
Udsolgt fra forlaget
Redigeret af
Thomas Palmelund Johansen og
Esben Bøgh Sørensen
Med bidrag af
Esben Bøgh Sørensen,
Thomas Palmelund Johansen,
Jürgen Kocka,
Jens Krasilnikoff,
Eva Krause Jørgensen,
Søren Mau,
Margit Bech Vilstrup og
Andreas Beck Holm
Mere om bogen
Om bogen
Arbejde er noget af det mest hverdagslige og almindelig i vores liv. Det er dog ikke altid indlysende, hvad begrebet mere præcist refererer til. Betydningsindholdet af ’arbejde’ har gennem historien været brugt om mange forskellige former for menneskelig aktivitet og konstant været genstand for forhandling. Konflikter om hvem, der skal arbejde, hvordan og til hvilke formål, der skal arbejde, grænsen mellem arbejde og ikke-arbejde eller fritid, og i det hele taget, hvad der skal gælde som arbejde, har udviklet sig gennem disse mange forhandlinger om arbejdsbegrebet.
Interessen for arbejdets idéhistorie har de seneste år oplevet en fremgang, hvilket blandt andet afspejlet i de mange nye interessante publikationer inden for forskningsområdet, der er udkommet. Som forskningsfelt spænder arbejdets historie yderst bredt, idet forskellige traditioner inden for intellektuel-, kultur- og socialhistorie krydser spor i dette begreb. Med dette nummer ønsker vi fra et idéhistorisk perspektiv at bidrage til introduktionen af dette forskningsfelt i en dansk kontekst.
De seneste års diskussioner om automatisering, robotter, ændringer på arbejdsmarkedet og økonomiske forandringer har også sat spørgsmålet om arbejdets mening og fremtid på dagsordenen i den offentlige debat. Med dette nummer af Slagmark ønsker vi at historisere forestillinger, begreber og ideer om arbejde og arbejdere. Historiseringen af arbejde er afgørende for at forstå dette grundvilkår i den menneskelige tilværelse og kan derfor også bidrage til diskussioner om arbejdets status i dag. Arbejdets fremtid er således også et idéhistorisk spørgsmål.
Indholdsfortegnelse
Presserum
Netop udkommet
Forlaget skriver:
17 januar 2025
Forårets Bogtorsdage
I marts genoptager vi de månedlige Bogtorsdage i samarbejde med Det Kgl. Bibliotek i Aarhus. Datoerne arrangementerne frem ti…
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…