Antikkens verden
Videnskab, kultur, myter, religion og de fremmede
En del af serien Verdensbøger , og fagområderne Antikforskning, Arkæologi (klassisk), Filosofi og etik, Historie (antik), Idéhistorie og Kulturhistorie
Redigeret af
Birte Poulsen og
Ole Høiris
Med bidrag af
Jørn Erslev Andersen,
Per Andersen,
Eve-Marie Becker,
Line Maj-Britt Højberg Berg,
Stine Birk,
Erik Christiansen,
Jakob Engberg,
Walter L. Friedrich,
Roar Rimmen Gaardsøe,
Søren Handberg,
Helene Blinkenberg Hastrup,
Anders-Christian Jacobsen,
Helge Kragh,
Jens A. Krasilnikoff,
Troels Myrup Kristensen,
Svend Erik Larsen,
Svend Erik Mathiassen,
Vinnie Nørskov,
Erik Nis Ostenfeld,
Anders Klostergaard Petersen,
Birte Poulsen,
Rubina Raja,
Hans-Jørgen Schanz,
Ole Sonne,
Rolf Stavnem,
Kirsten Molly Søholm,
Annette Højen Sørensen,
Henrik Kragh Sørensen og
Ole Thomsen
Mere om bogen
Om bogen
Med Antikkens verden afslutter Aarhus Universitetsforlag sin store serie om den europæiske kultur- og idéhistorie. Antikkens kultur havde sit udspring i Grækenland og Romerriget og påvirkede hele Middelhavsområdet og Mellemøsten. Men antikken dannede også grobund for de tre store idésystemer, der skulle komme til at bære den europæiske historie i flere tusinde år.
Det ene idésystem havde som kerne, at verden skulle forstås verdsligt på baggrund af observation og tænkning eller logik. De fleste af nutidens videnskaber fører deres rødder tilbage til græske filosoffer som Herodot, Platon og Aristoteles.
Det andet store idésystem var mere praktisk, nemlig den romerske statsforvaltning, som har dannet grundlag for statsret og generel lovgivning over store dele af verden.
Det tredje store idésystem, der udsprang af den romerske verden, var kristendommen. I middelalderen skulle den blive det dominerende verdensbillede, og selv i moderniteten har kristendommen fastholdt en stærk indflydelse på den enkeltes forståelse af tilværelsen.
I 25 artikler i Antikkens verden stiller forskere skarpt på centrale aspekter af antikkens tænkning og livsformer. Dermed giver bogen en solid indsigt i grundlaget for hele den vestlige verdens kultur - og en baggrund for at forstå, hvorfor det netop blev de europæiske magter, der efter 1500 blev globalt dominerende.
Sanne Lind Hansen
Cand.mag. i etnografi og klassisk arkæologi og tillægsuddannelse fra Danmarks Journalisthøjskole. Sanne arbejder primært med antropologi, arkæologi og tidlig historie. Hun har desuden særligt ansvar for kommissionsaftaler - og en fortid på Antiksamlingen ved Nationalmuseet.
Pressen skrev
Hans Michelsen, lektørudtalelse
"Hermed afsluttes et fantastisk værk, hvor stort set alle fakulteter på Aarhus Universitet har medvirket med nyeste viden. Læseren får en præcis og helt up to date information om emnerne og oven i købet i en velskrevet form. Illustrationsmaterialet er meget flot - passende til værket."
Hans Gregersen, Nordjyske Stiftstidende
"… stor skrivelyst og en sand mangfoldighed af både emner og vinkler."
"Det er en overdådigt og mangfoldigt illustreret udgivelse med meget høj kvalitet både teknisk og i udvælgelsen."
Mattias Skat Sommer, FigenBladet
"[Bogen] gør sig godt som coffee table-bog på grund af dens flotte udseende og mange fremragende billeder."
"[Bogen] belyser emner og felter, man næppe selv ville kaste sig over. Disse nørdede artikler giver Antikkens verden et charmerende præg, som gør den læsværdig."
Erik Meistrup, kunstmagasinet JANUS
"stor succes."
"En meget kraftig opfordring til at stifte bekendskab med Antikkens verden og de øvrige fem bøger i serien."
Ole Bjørn, Religion - Tidsskrift for Religionslærerforeningen for Gymnasieskolerne og HF
"Det er egentlig imponerende, at Aarhus Universitetsforlag i en bogen-er-død-og-e-bogen-længe-leve-tid modigt har formået at gå imod tidens trend og samle 118 forskere, der på 3525 sider og med 1,6 mio. ord beskriver Europas kulturhistorie, så hjernen er ved at segne. Til og med femte bind - med fokus på middelalderen, romantikken, oplysningen, renæssancen og moderniteten - er der solgt 15.000 bøger. Nu er det sjette og sidste bind udkommet - og hvilken Antikkens verden folder sig ikke ud hos de 25 forskere, der velformuleret, vidende og med et næsten fysisk indlejret engagement, får de døde ord gjort til levende tale. Det er også nødvendigt. Flotte billeder og et smukt layout er ikke nok til at trække læseren gennem dette monumentale værk, der alene i kraft af sin tyngde og 550 sider ellers har alle de kvaliteter, der gør den egnet til at blive en fast æstetisk installation på sofabordet efter de første par hundrede
sider."
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…