1700-tallet sort på hvidt
En del af fagområderne Film og teater, Historie, Idéhistorie, Kulturhistorie, Naturvidenskab, Religion og Samfundsvidenskab
Udsolgt fra forlaget
Redigeret af
Mads Julius Elf
Med forord af
Søren E. Frandsen og
Lauritz B. Holm-Nielsen
Med bidrag af
Lars Albinus,
Michael Böss,
Mathilde Walter Clark,
Mads Julius Elf,
Birgit Eriksson,
Hans Hauge,
Peter C. Kjærgaard,
Nina Javette Koefoed,
Helge Kragh,
Rune Engelbreth Larsen,
Bertel Nygaard,
Birgit Pedersen,
Karl Aage Rasmussen,
Hans-Jørgen Schanz,
Lars-Henrik Schmidt,
Anne Scott Sørensen,
Mikkel Thorup og
Ole Høiris
Mere om bogen
Om bogen
I et samarbejde mellem DR, Aarhus Universitet og Århundredets Festival i Aarhus udgiver Aarhus Universitetsforlag nu et nyt flermedialt, elevhenvendt undervisningsmateriale til gymnasiet. Det dækker 13 forskellige fag. Lige så mange gymnasielærere har deltaget i udviklingsarbejdet sammen med 18 forskere og forfattere. Resultatet udkommer i 200.000 eksemplarer.
Hvordan blev spiren lagt til vor tids videnskabelige viden om universet? I hvilken type økonomi kunne en fæstebonde arbejde sig op og blive en globalt orienteret købmand? Hvornår defineres folkesuveræniteten, som mange anser for truet i dag, og hvorfor handler dansk films nye og hidtil største satsning om en dronning, en konge og hans livlæge fra 1700-tallet?
1700-tallet sort på hvidt er på 80 sider og formidler århundredets kontraster med 18 modsatrettede miniartikler om "Oplysningen" og "Modoplysningen", "Verdens orden" og "Libertinerens uorden", "Ligeretten" og "Ulighed og kolonialisme", "Kosmologien" og "kaos og vildskab" etc.
Bogen og e-bogen er opbygget som en spejlkomposition ved helt bogstaveligt at følge et sort og hvidt-princip ned til mindste detalje, også typografisk: Den er trykt sådan, at man vil komme til at læse om "Tanker, der forandrer", hvis man åbner fra den 'lyse' side, mens man ved at åbne bogen fra den anden side vil blive præsenteret for "Ideer, der korrumperer".
Artiklerne, links til DR's arkiv, nye tv-udsendelser over bogen (Danskernes Akademi) og det tilhørende undervisningsmateriale er henvendt til elever. Det opfylder kravene til AT og egner sig også til andre temaforløb af minimum 4 dages varighed for følgende fag: fysik, dansk, historie, samfundsfag, religion, biologi, billedkunst, filosofi, drama, musik, engelsk, tysk og fransk.
TILBUD:
Pris 1.000,- kr. for et klassesæt med 35 bøger, inklusive licens til e-bogsudgave og adgang til www.1700-tallet.dk med materiale for et ubegrænset antal klasser på samme gymnasium i 2 år.
Bestillinger rettes til pso@unipress.au.dk.
13 lærere ved Horsens Statsskole har kommenteret artiklerne og udviklet undervisningsmateriale:
-
Jesper Haarup Borchmann (mediefag)
- Ane Lindholt Borberg (historie)
- Annette Haugbølle (dansk)
- Annie Bundgaard Jensen (tysk)
- Helle Bergstein (engelsk)
- Kirsten Dollerup (musik)
- Liv Tind Hauch (religion)
- Maria Grangaard Nyby (samfundsfag)
- Dennis Nielsen (fransk)
- Knud Erik Sørensen (fysik/astronomi)
- Mads Ole Jensen (biologi)
- Stig Burmester (billedkunst)
- Britt Morville (drama)
Forlaget skriver:
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…