Aarhus Universitetsforlag
Cover

Til forsvar for oplysningen

En del af fagområderne og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

103 sider
Paperback
ISBN 978 87 7934 623 9

Af

Oversat af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Denne lille perle af en bog fra den internationalt anerkendte filosof, lingvist og litteraturforsker Tzvetan Todorov fastsætter Oplysningstiden som den filosofiske hjørnesten i den moderne verden og hævder, at Oplysningens visdom er lige så relevant for os i dag, som den var i 1700-tallet. Selv om vores liberale demokratier er afkom af Oplysningstiden, illustrerer også de, hvordan dens ideer kan fordrejes og perverteres. Mennesker, der lever i nutidens demokratier, er ofte usikre over en række fænomener, som de ikke ved, hvordan de skal vurdere: globalisering og mediernes almagt, økonomiens dominans og teknologiens triumf, statssponsoreret tortur, løgne, moralisme og retten til at intervenere.

"Det er ved at kritisere Oplysningstiden, at vi forbliver trofaste over for den", skriver Todorov.

Tzvetan Todorov, f. 1939, er bulgarskfødt fransk litteraturforsker, kendt over hele veden som et afgørende bindeled mellem russisk formalisme og fransk strukturalisme. Blandt de tidligste værker om fortællestrukturer og litterære genrer er hans mest kendte Introduction à la littérature fantastique, 1970 (Den franske litteratur, 1989). Forfatterskabet omfatter også bredt anlagte udgivelser om kolonialisme, nationalisme og race samt et essay om, hvordan det liberale demokratis udenrigspolitik bør se ud i en moderne verden: New world disorder: reflections of a european, 2005.

Nuværende oversættelse af L'Esprit des Lumieres (Til forsvar for oplysningen) er udkommet på mere end 10 forskellige sprog.

Pressen skrev

Thomas Bredsdorff Politiken

"MEST ORIGINALT i Todorovs stimulerende bog er hans begrundelser for, at det var netop Europa, lyset gik op for."

 

Rune Lykkeberg Information

"Litteraten Tzvetan Todorov har skrevet en strålende historisk skitse over oplysningen."

 

Kai Sørlander Weekendavisen

"Litteraturforskeren og filosoffen Tzvetan Todorov skriver med eftertænksomhed om oplysingstiden som afsæt for nutidens demokratiske samfund."

 

Kent Skov Lektørudtalelse

"Interessant og kontroversielt idéhistorisk essay af høj kvalitet om oplysningstidens betydning, relevans for og diskussion om nutidens Europa."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen