Aarhus Universitetsforlag
Cover

Vidnesbyrd

Danske fortællinger fra tyske koncentrationslejre

En del af fagområderne og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

160 sider ill.
Paperback
ISBN 978 87 7934 363 4

Redigeret af
, og

Med bidrag af
, , , , , og


Del:

Mere om bogen

Om bogen

"Sådan kørte vi i tre dage og tre nætter, uden at de åbnede dørene. Nogle blev syge, og enkelte døde, så det var næsten en befrielse, da toget standsede, og dørene blev åbnet, hvor vi fik frisk luft. Vi fik at vide, at det var Polen, og at det var i nærheden af Auschwitz. Det var mørkt, vi kunne ikke se. Der var en blanding af sne og mudder på jorden, og vi skulle ud. 'Schnell, schnell', det var de ord, vi hørte hele tiden."

"Jeg har aldrig fortalt den historie, jeg her har fortalt, til nogen."

Der er i dag kun få overlevende fra 2. Verdenskrigs lejre. Denne bog indeholder syv danske fangers fortællinger om deres tid i nazitysklands koncentrations- og udryddelseslejre. Vidnerne fortæller om liv og død og om hændelser, der har fulgt dem resten af deres liv. Bogen samler de enestående fortællinger til et kollektivt vidnesbyrd om ubegribelige begivenheder, som fortsat ikke må glemmes.

Pressen skrev

Henrik Lundtofte Politiken

"Hun (Arlette Andersen) har efterhånden fortalt sin historie til flere tusinde gymnasieelever. Men hvor er det godt, at hendes stilfærdige, men uforglemmelige beretning nu også findes på tryk.

Vidnesbyrd rummer ikke egentligt nyt, men dens fortællinger gør den til en god indgang til en grusom verden, det er vigtigt at fastholde erindringen om. Med beretningerne fra to usædvanlige kvinder, der først efter 1945 kom her til landet, adskiller bogen sig fra den betragtelige mængde af udgivelser med danske øjenvidneskildringer fra lejrene."

Hanne Gundlach Jørgensen Ordet & Israel

"Bogen er særdeles læseværdig og et betydeligt historisk bidrag om de begivenheder, der ikke må glemmes."

Jacob Lund StandArt

"... At der i sagens natur i overvejende grad er og har været tale om oversættelser, og dermed om ikke-danske forhold, rådes der bod på med en vigtig udgivelse af 'Danske fortællinger fra tyske koncentrationslejre'."

Kresten Søe Christensen lektørudtalelse

"En samling af syv danske mænds og kvinders beretning om tiden i Hitlers kz-lejre. Mange bærer præg af interviewformen i tilblivelsen, men beretningerne står ofte stærkt og gribende, ligesom det tidsmæssigt er ved at være sidste udkald, hvis de sidste af disse vidnesbyrd skal sikres for eftertiden."

Per Pilekjær Nordjyske Stiftstidende

"Tre forskere, Stefan Iversen, Stefan Kjerkegaard og Henrik Skov Nielsen, har her samlet syv vidnesbyrd fra nazistiske kz-lejre. Betegnelsen vidnesbyrd lægger op til en stilfærdig og indtrængende stil. De syv fortællere repræsenterer de gængse fangegrupper: jøder, kommunister, modstandsfolk, og alle har gennem et liv båret på ubegribelige begivenheder."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen