Vidnesbyrd
Danske fortællinger fra tyske koncentrationslejre
En del af fagområderne Erindringer og Historie
Redigeret af
Stefan Iversen,
Stefan Kjerkegaard og
Henrik Skov Nielsen
Med bidrag af
Arlette Andersen,
Karl Dester,
Birgit Fischermann,
Ingolf Gildam,
John Eberth Jensen-Sønderskov,
Mogens Henrik Nielsen og
Iboja Wandall-Holm
Mere om bogen
Om bogen
"Sådan kørte vi i tre dage og tre nætter, uden at de åbnede dørene. Nogle blev syge, og enkelte døde, så det var næsten en befrielse, da toget standsede, og dørene blev åbnet, hvor vi fik frisk luft. Vi fik at vide, at det var Polen, og at det var i nærheden af Auschwitz. Det var mørkt, vi kunne ikke se. Der var en blanding af sne og mudder på jorden, og vi skulle ud. 'Schnell, schnell', det var de ord, vi hørte hele tiden."
"Jeg har aldrig fortalt den historie, jeg her har fortalt, til nogen."
Der er i dag kun få overlevende fra 2. Verdenskrigs lejre. Denne bog indeholder syv danske fangers fortællinger om deres tid i nazitysklands koncentrations- og udryddelseslejre. Vidnerne fortæller om liv og død og om hændelser, der har fulgt dem resten af deres liv. Bogen samler de enestående fortællinger til et kollektivt vidnesbyrd om ubegribelige begivenheder, som fortsat ikke må glemmes.
Pressen skrev
Henrik Lundtofte Politiken
"Hun (Arlette Andersen) har efterhånden fortalt sin historie til flere tusinde gymnasieelever. Men hvor er det godt, at hendes stilfærdige, men uforglemmelige beretning nu også findes på tryk.
Vidnesbyrd rummer ikke egentligt nyt, men dens fortællinger gør den til en god indgang til en grusom verden, det er vigtigt at fastholde erindringen om. Med beretningerne fra to usædvanlige kvinder, der først efter 1945 kom her til landet, adskiller bogen sig fra den betragtelige mængde af udgivelser med danske øjenvidneskildringer fra lejrene."
Hanne Gundlach Jørgensen Ordet & Israel
"Bogen er særdeles læseværdig og et betydeligt historisk bidrag om de begivenheder, der ikke må glemmes."
Jacob Lund StandArt
"... At der i sagens natur i overvejende grad er og har været tale om oversættelser, og dermed om ikke-danske forhold, rådes der bod på med en vigtig udgivelse af 'Danske fortællinger fra tyske koncentrationslejre'."
Kresten Søe Christensen lektørudtalelse
"En samling af syv danske mænds og kvinders beretning om tiden i Hitlers kz-lejre. Mange bærer præg af interviewformen i tilblivelsen, men beretningerne står ofte stærkt og gribende, ligesom det tidsmæssigt er ved at være sidste udkald, hvis de sidste af disse vidnesbyrd skal sikres for eftertiden."
Per Pilekjær Nordjyske Stiftstidende
"Tre forskere, Stefan Iversen, Stefan Kjerkegaard og Henrik Skov Nielsen, har her samlet syv vidnesbyrd fra nazistiske kz-lejre. Betegnelsen vidnesbyrd lægger op til en stilfærdig og indtrængende stil. De syv fortællere repræsenterer de gængse fangegrupper: jøder, kommunister, modstandsfolk, og alle har gennem et liv båret på ubegribelige begivenheder."
Forlaget skriver:
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…