
Terror og film
En del af fagområderne Film og teater og Samfundsvidenskab
Redigeret af
Carsten Bagge Laustsen og
Kasper Vandborg Rasmussen
Med bidrag af
Ditte Bak,
Sarah Rosenkrands Witzel Bech,
Martin Bæk Carstensen,
Marc Grønlund,
Thor Hvidbak,
Anders Hyldig,
Rasmus Ugilt Holten Jensen,
Lone Juul Jepsen,
Carsten Bagge Laustsen,
Jonas Greve Lysgaard og
Otto Toft Ohrt
Mere om bogen
Om bogen
Populærkulturens spillefilm er meget mere end blot underholdning. I denne bog demonstrerer 10 yngre forskere, hvordan en række udvalgte spillefilm kan tjene som ramme om en analyse og diskussion af væsentlige spørgsmål relateret til terror og terrorbekæmpelse: Hvad er præventiv krig, og hvilke problemer er forbundet med denne form for krigsførelse - se Minority Report! Hvad er argumenterne for og imod anvendelse af tortur i forsøget på at komme terroren i forkøbet - se The Siege! Hvordan former den stigende overvågning vores adfærd - se The Truman Show! Hvordan kan vi beskrive forholdet mellem medierne og terroristerne - se Mad City!
Filmmediet fungerer som en form for eksperimentarium i forhold til komplicerede moralske og politiske spørgsmål. Derfor kan film anvendes som en pædagogisk løftestang i forståelsen og diskussionen af mulige løsninger på udfordringerne for nutidens samfund.
Terror og film åbner for en anderledes og sjovere måde at lære på - og dermed for en mere varieret og inspirerende undervisning i fx gymnasiet. Ved at tage udgangspunkt i, hvad vi allerede ved fra timerne foran lærredet eller skærmen, men måske ikke har begreber for, letter bogen forståelsen af, hvad terror er, og hvilke problem der der rejser sig i forsøget på at bekæmpe den.
Med henblik på anvendelse af bogen i gymnasieundervisningen har bogens redaktører udarbejdet vejledning og supplerende materiale.
Pressen skrev
Benny Jacobsen Gymnasieskolen
"... antologiens forfattere er i stand til at argumentere overbevisende for koblingen mellem seriøs analyse af konsekvenser af terror og (underholdnings-)film."
Forlaget skriver:
24 maj 2022
En lysende stjerne på den faglitterære himmel er slukket
Søren Mogensen Larsen, redaktionschef på Aarhus Universitetsforlag, er gået bort efter længere tids sygdom. Han var en lysend…
18 maj 2022
Bogtorsdag 2. juni
Vær med, når Aarhus Universitetsforlag og Det Kgl. Bibliotek - Aarhus - fejrer månedens forfattere og nye bøger. 2. juni kl…
11 maj 2022
Tillykke til Else Roesdahl med Erik Westerby-prisen
Torsdag den 12. maj 2022 modtager Else Roesdahl, professor emeritus ved Aarhus Universitet, den største pris inden for arkæol…