Aarhus Universitetsforlag
Cover

Besindig rebel

Ludvig Holbergs liv og værk

En del af fagområderne og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

768 sider
Hardback
ISBN 978 87 7219 936 8

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Ludvig Holberg (1684-1754) var en rebel, der provokerede både universitet, centralmagt og præsteskab, og nok gik han, satiriker som han var, helt ud til kanten i sin udforskning af menneskenes galskab og verdens absurditet, men samtidig besindede han sig. Middelvejen forpligtede ham, han vidste, hvor truet den er.

Holberg tilhørte oplysningstiden, hvis skribenter ville sprede befriende lys, men det, der også i dag gør dem vedkommende, er deres nagende tvivl om selve fornuftens styrke. Holberg viste i sine komedier, sine essays, sine biografier, sine historiske værker osv., at fornuften ikke kan styre følelserne, når det kommer til stykket. Holberg bragte menneskesindets ”sælsomme kaos” frem i lyset, han var en eminent psykolog.

Adskillige af de komedier, Holberg digtede, er verdenslitteratur. Og som tænker kæmpede han for tolerance mellem religionerne, for udstrakt ytringsfrihed og for kvinders ligeret. For at bevare hans banebrydende livsværk som en levende realitet må det udforskes og beskrives, og det er netop, hvad dr.phil. Ole Thomsen gør i Besindig rebel, hvor han åbner for et nyt syn på Holbergs fængslende tankeverden. Til det formål er Holbergs selvbiografi, nyoversat fra latin af Ole Thomsen, en uudtømmelig kilde, og det er første gang, den spiller så fremskudt en rolle i et værk om Holberg.

Hør Ole Thomsen fortælle om Besindig rebel i forlagets podcastserie Fagbøger, der giver genlyd.

Læs Ole Thomsens præsentation af Besindig rebel til Bogtorsdag i Bibliotekshaven.

Pressen skrev

Frederik Stjernfelt, Weekendavisen
"En bog om Ludvig Holbergs liv og værk, det kunne vel lyde kedsommeligt. Endnu en gennemgang af den kolde og tørre rationalist og hans moraliserende komedier. Men sådan er det foreliggende kæmpeværk emfatisk ikke. Det er en stridslysten og på mange måder mærkværdig bog, der lancerer et direkte modbillede af en rasende, selvironisk, reflekterende, pessimistisk – og langt mere interessant – figur. (...) Thomsen er latiner, men med et særligt tidløst øje for komedier og satirer, der bringer hans klassiske dannelse i kontakt med den Holberg, som ikke bare øser af antik inspiration – Petronius, Plautus, Horats, Juvenal, Ovid, Plinius, Lukian – men som Thomsen også mener, reelt er en figur på et overset internationalt niveau."

Jytte Kjær Schou, Historie-online.dk
"En omfangsrig, velunderbygget, akademisk monografi, der kaster nyt lys over Holbergs liv og værker. (...) Forfatteren er sprænglærd, og bogen er meget videnstung med et stort noteapparat og en omfattende bibliografi. (...) Monografien vil blive stående som et hovedværk, og læseren sidder tilbage med indtrykket af en avanceret 1700-tals tænker, der har meget at byde på for nutidens læsere. En europæisk oplysningsfilosof og universel humorist, der beskedent betragtede sit livsværk som menneskeligt og kunstnerisk mangelfuldt."

Hans Gregersen, kulturen.nu
"Besindig rebel er en fuldstændig ny og original gennemskrivning af Holbergs liv og værk med udgangspunkt i Holbergs selvpræsentation i levnedsbrevene. Se, det lyder jo ikke vildt, men det er det. Det originale og definerende er noget så utidssvarende som et dybdepsykologisk portræt og en samlæsning af manden og hans produktion, så denne bog åbner og genåbner en del grundlæggende fronter i humaniora. (...) Den personlige, portrætbårne værkgennemgang er god, gammeldags humaniora fra før Foucault og diskurspolyfoni. Thomsen føler sig bedst hjemme i samtale med afdøde forskere, og her har han været forbilledlig grundig. (…) Grenene i det store vidensnetværk gås efter, og man mærker nuancerede forståelser af for- og bagsider ved de medlæsende. (…) På overfladen en seriøs moppedreng, men på næsten hver eneste side kriges der løs. Det er voldsomt spændende, og efter denne læseoplevelse er Holberg forandret."

Lektørudtalelse, DBC
"Omfattende biografi, der dykker dybt i Holbergs liv og værk."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen