Aarhus Universitetsforlag
Cover

Præstegården i lokalsamfundet

Dagligliv og kulturarv

En del af fagområderne og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

272 sider
Hardback
ISBN 978 87 7219 016 7

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Præstegården var i det 19. århundrede den bærende institution i lokalsamfundet. Foruden det kirkelige arbejde havde præsterne administrative og kommunale opgaver, og præstegårdens kontor var en redningsplanke for mange af samfundets svageste. Præstefamilierne levede af tiendeindtægt fra sognets beboere og af landbrug, og man havde råd til at bygge store imponerende præstegårde, som i dag betragtes som værdifuld kulturarv.

Alligevel forsvandt mange præstegårde på landet efterhånden i det 20. århundrede. Præsten blev tjenestemand og lejer med menighedsrådet som husvært. I dag står flere præstegårde tomme om dagen, fordi ægtefællerne oftest arbejder andetsteds, og børnene er i skole. Mange sælges eller rives ned, og landsbysamfund affolkes, og udfordringen er at tilpasse disse bevaringsværdige bygninger til nutidens krav, så præstegårde på landet stadig kan være et kulturelt kraftcenter i lokalsamfundet.

I Præstegården i lokalsamfundet belyser Jens Rasmussen denne problematik med mange nye og gamle illustrationer af præstegårde fra hele Danmark, herunder de flotte grundmurede præstegårde fra det 19. århundrede og det 20. århundredes præstegårde, som var mere ydmyge i størrelse og efterhånden kom til at ligne moderne parcelhuse. Tillige beskriver bogen præsternes dagligliv med mange eksempler, især fra Fyn.

Jens Rasmussen har arbejdet som sognepræst i både land- og bysogn samt som hospitalspræst på Odense Universitetshospital. Han er ph.d. i kirkehistorie og tidligere redaktør på Kirkehistoriske Samlinger. Derudover har han skrevet en række bøger om etik og religiøs kommunikation i medicinsk praksis, om religionstolerance og religionsfrihed og om forholdet mellem kirke og stat.

Hør Jens Rasmussen fortælle om Præstegården i lokalsamfundet i forlagets podcastserie Fagbøger, der giver genlyd

Podcasten er produceret af Videnslyd for Aarhus Universitetsforlag.

Pressen skrev

Thomas Reinholdt Rasmussen, Kristeligt Dagblad
⭐⭐⭐⭐⭐
”Gennemarbejdet værk fortæller præstegårdenes historie og betydning i lokalsamfundet

I dette flotte værk, ”Præstegården i lokalsamfundet”, udfoldes præstegårdens dagligliv og kulturarv og den udvikling, præstegården har været en del af de seneste 200 år. Rasmussen centrerer sin undersøgelse om Fyn for bedre at skabe kontinuitet og helhed i undersøgelsen, men fortællingen har mange fællestræk over hele landet.

Bogen om præstegården skildrer denne væsentlige institutions nyere historie. Det gøres ved eksempler og flotte fotografier.

(...) Bogen er godt fortalt og godt skrevet. Den er forsynet med gode fotografier og trykt i indbydende og god kvalitet. Men væsentligst er det en bog om en europæisk institution, der også i Danmark har sin betydning. Man skal bemærke bogens titel. Det handler om præstegården i lokalsamfundet. I det samliv, som præstegården har i det samfund, den er en del af. Det erfares bogen igennem.”

Knud Holch Andersen, Noter. Historielærerforeningens blad
”Præstegården har været et midtpunkt i sognet, hvor alle fra tid til anden har haft behov for at henvende sig. Jens Rasmussen tegner et veldokumenteret og indfølende portræt af hele denne pastorale guldalder og inddrager også de folkelige bevægelser og præsternes aktive deltagelse i den nye vækkelseskristendom.

(…) den meget kvalificerede undersøgelse af livet i de gamle præstegårde giver et væsentligt bidrag til forståelse af et gammelt Danmark, hvor kirken var selve fundamentet under samfundsbygningen.”

Ole Buchardt Olesen, Præsten. Præsteforeningens blad
”Jens Rasmussens bog om præstegårdens historie i kirkeligt, kulturelt, historisk og samfundsmæssigt perspektiv rummer en fremragende fremstilling af sit emne.

(...) En læsning af Jens Rasmussens studie vil derfor kunne udvide perspektivet for både præst og menighed (...)

(...) Jens Rasmussens bog illustrerer dette aspekt af præstegårdens betydning med mange og flotte billeder af nogle af de største og ikke mindst smukkeste præstegårde i Danmark.

(...) Jens Rasmussens bog er en sprænglærd, engageret og vægtig fremstilling af præstegårdens historie. Lige til tiden, kunne vi sige.”

Kurt E. Larsen, Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke 
"Forfatteren trækker på sit indgående kendskab til dansk kirkehistorie i de sidste par hundrede år og kan via mange interessante personligheders historie belyse præstegårdenes betydning og udvikling igennem historien. Der er mange flotte billeder i bogen af præstegårde, der er rene arkitektoniske perler. 

(...) Bogen handler om noget, der faktisk er et stykke vigtigt dansk kulturhistorie, men den har også et aktuelt ærinde i en sognenes hverdag netop nu. For præster og folk i menighedsråd og provstiudvalg bør denne bog være pligtlæsning (…)."

Tommy P. Christensen, Personalhistorisk Tidsskrift 2021 
"Da de fleste slægtsforskere kender og benytter Wibergs alm. dansk Præstehistorie fra 1879 (…) får man med Rasmussens bog et andet og ganske lærerigt perspektiv på dagliglivet i de gamle præstegårde. (…) 

En dejlig bog, der fortjener en buket anmelderroser til forfatteren og Aarhus Universitetsforlag."

Jes Wienberg, Kyrkohistorisk årsskrift 2021, Svenska Kyrkohistoriska Föreningen 
"Boken är vad man kan beteckna som halvpopulär – trevlig, lätt att läsa och mycket välillustrerad med många praktfulla fotografier i svartvitt och färg som pryder helheten, samtidigt som det finns ett fåtal noter och hänvisningar till arkiv och litteratur samt index för den som vill söka på enskilda personer eller orter. 

[…] Boken är mättad med exempel på färgrika präster och olika typer av prästgårdar."

Ellen Warring, Fynske Årbøger
"I anden del beskrives vilkårene for præstegårdenes bygninger. Her hopper vi fra Fyn over i en mere generel beskrivelse, og med eksempler fra hele landet med mange fine billeder af præstegårde."

Helge Torm, By & Land nr. 131
"Hermed være bogen anbefalet på det bedste som et tiltrængt og vigtigt bidrag til den standende debat om en væsentlig del af den danske kulturarv og dens overlevelse under ændrede samfundsforhold."

Torkil Jensen, Fyens Stift
"Det er en fantastisk flot bog Jens Rasmussen har skrevet. Hvor er det godt, at der er blevet økonomi til de utallige flotte billeder af den vigtige kulturarv, som de danske præstegårde er.
(…) Der er i bogen ”Præstegården i lokalsamfundet” vigtig information og materiale til den fortsatte nødvendige debat om ansvaret for kulturarven.
(…) Læs Jens Rasmussens bog, nyd de flotte billeder og skøn på de skatte, der er efterladt i præstegårdene."

Kurt Ettrup Larsen, Menighedsfakultetets blog
"De danske præstegårde har spillet en stor rolle siden reformationen, kirkeligt og kulturelt. Det understreges af en ny fin bog af historikeren, tidl. hospitalspræst Jens Rasmussen, Odense, der har et indgående kendskab til dansk kirkehistorie i de sidste par hundrede år.”

Torsten Dam-Jensen, Den Korte Avis
"Bogen henvender sig til et bredt publikum og er med sin fine håndværksmæssige udførelse og det smukke, righoldige billedmateriale en fornøjelse at bladre i.

(...) Denne bog er en udmærket og indbydende introduktion til den danske præstegård."

Ulla Strømberg, Kulturkupeen
"Det er et stort og veldokumenteret værk, der nu foreligger om en vigtig del af vor kulturarv: den danske præstegård. Forfatteren, der er ph.d. i kirkehistorie, kan sit stof. Jens Rasmussen har i øvrigt selv været præst i både land- og bysogne og har tillige været nede i alle arkivalier om fynske præstegårde. Samtidig inddrager han vigtige detaljer og viden og ikke mindst billedmateriale om store og smukke præstegårde i andre landsdele.”

Kristeligt Dagblad
Artikel: "Ikonisk film om jul i præstegård fylder rundt. Men færre oplever højtiden i de særlige rammer."
16.12.2024

P2, Hej P2
Radioudsendelse: "Præstegårde"
16.12.2021

P4, P4 Morgen Østjylland
Radioudsendelse: "P4 Morgen"
06.12.2021

Stiftavisen
"Præstegården i lokalsamfundet"
August 2021

Bolius
Artikel: "Derfor bor mange præster i en præstegården"
28.06.2021

Fyens Stiftstidende
Artikel: "Forfatter: Måske er gamle præstegårde bare for stor en mundfuld for menighedsråd"
19.04.2021

Kristeligt Dagblad
Interview: ”Præstegårde i landsbyerne var engang fulde af liv”
13.03.2021

Presserum

I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.

Forside (jpeg)

Forside (pdf)

Download pressemeddelelse (pdf-format)

Tilføjet til kurven

Gå til kassen