Den politiske filosof
Slagmark 59
En del af tidsskriftet Slagmark (59) og fagområderne Filosofi og etik og Politik
Udsolgt fra forlaget
Kan købes hos: slagmark@cas.au.dk
Redigeret af
Birgitte Eskildsen
Med bidrag af
Astrid Nonbo Andersen,
Casper Andersen,
Andreas Beck Holm,
Mathias Hein Jessen,
Øjvind Larsen,
Sune Liisberg,
Kristian Hvidtfelt Nielsen,
Anne Marie Pahuus,
Kasper Støvring og
Mikkel Thorup
Mere om bogen
Om bogen
Slagmark præsenterer med nr. 59 et temanummer om en række af de mange filosofiske tænkere, der har beskæftiget sig med 'det politiske' fra antikken til i dag. Ordet 'politisk' kommer af det græske politikos, der betyder 'vedrørende en borger' i bystaten, som udgjorde rammen for udviklingen af den politiske filosofi. I dag er politisk filosofi blevet en traditionel betegnelse for den intellektuelle refleksion over problemstillinger, normer og værdier, der angår fællesskaber som samfund eller stat og forholdet mellem fællesskab og individ. Den politiske filosof analyserer 'den politiske situation' og søger svar på, hvorledes tingene bør være.
Ni danske forskere bidrager med studier af den politisk orienterede filosof: fra statsmanden Perikles til frihedstænkeren Enrique Dussel. Og studierne viser, hvordan den politiske filosofi historisk har markeret sig som en diskuterende og selvforsynende praksis, hvis aktører fortsat tegner en levende politisk filosofi i det 21. århundrede.
I Slagmarks intermezzo sætter kulturforskeren Kasper Støvring fokus på Villy Sørensens kulturkritik, der er baseret på en kritik af fremskridtstroen og af den moderne kultur som en kultur i krise. Denne krise forsøger Sørensen at imødekomme med formidlingen af et dybdeøkologisk naturbegreb, der kan skabe fundamentet for en kultur og et samfund med et samlende mål i den samfundsutopi, han formulerer i Oprør fra midten.
Indholdsfortegnelse
Fra Perikles til Platon
- Fra demokratisk politisk praksis til totalitær politisk filosofi
Magtens øre
- Om den intellektuelle som magtens rådgiver
Den filosofiske politiker
- Frederik den Store og statsræsonen
Marx og det Politiske
- En postalthusseriansk udlægning
At forstå er at ændre sig
- Om forholdet mellem marxisme, antropologisk hermeneutik og knaphed hos Jean-Paul Sartre
Hannah Arendts politikforståelse og menneskesyn
- Foreningen af eksistenstænkning og republikanisme
Vi har aldrig været politiske
- Bruno Latours politiske filosofi og nonmodernitet
Frigørelsesfilosofi
- Interview med Enrique Dussel
INTERMEZZO
Kulturkritik på økologisk grundlag
- Villy Sørensens naturbegreb
Pressen skrev
Thomas Falk Larsen, LitteraturNU.dk
"Der løber en rød tråd gennem antologien […], og den kan med rimelighed læses på flere måder. Dels kan den læses i sin helhed som en samlet introduktion til det overordnede tema, dels som enkeltstående uafhængige artikler, der hver især giver læseren en interessant vinkel på et specifikt emne."
Netop udkommet
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
10 oktober 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…