
Ord for ord for ord
En del af serien Dansk Sproghistorie 1-6 (2) , og fagområdet Sprog
Køb abonnement
Redigeret af
Ebba Hjorth,
Henrik Galberg Jacobsen,
Bent Jørgensen,
Birgitte Jacobsen,
Merete Korvenius Jørgensen og
Laurids Kristian Fahl
Med bidrag af
Marita Akhøj Nielsen,
Henrik Andersson,
Simon Skovgaard Boeck,
Else Bojsen,
Lars Brink,
Johnny Christensen,
Vibeke Dalberg,
Anne Duekilde,
Henrik Galberg Jacobsen,
Niels Grotum Sørensen,
Ebba Hjorth,
Pia Jarvad,
Bent Jørgensen,
Michael Lerche Nielsen,
Henrik Lorentzen,
Jørn Lund,
Britta Olrik Frederiksen,
Pia Quist,
Hanne Ruus,
Eva Skafte Jensen,
Marie Stoklund,
Peter Stray Jørgensen og
Vibeke Winge
Mere om bogen
Om bogen
DANSK SPROGHISTORIE 1-6 følger det danske sprogs udvikling fra de ældste runeindskrifter til nutidens digitale tekster. I værkets seks bind beretter sprogforskere og andre eksperter om hvordan udtalen, retskrivningen, grammatikken og ordenes betydning har ændret sig gennem historien. Forfatterne fortæller også om hvordan man taler dansk i fx Island og EU og engang talte det på Guldkysten, ligesom de undersøger hvad der sker når andre sprog som latin, engelsk og tyrkisk dukker op inden for landets egne grænser. DANSK SPROGHISTORIE 1-6 kommer hele vejen rundt om sprog i Danmark og dansk i verden – før og nu – og kortlægger den afgørende betydning sproget har for kultur og identitet.
ORD FOR ORD FOR ORD handler om sprogets byggesten, ordene. Hvordan har de skrevne ord gennem historien været stavet? Hvilke former for tegn har vi før og efter bogtrykkerkunstens opfindelse brugt til at adskille ord og sætninger? Bogen fortæller om de enkelte lyde der har været brugt i udtalen af dansk gennem tiden, også før de første lydoptagelser i slutningen af 1800-tallet. Der er kapitler om de tre hovedtyper af ord – arveord, låneord og fremmedord – og om hvordan vi har dannet og stadig danner nye ord ved sammensætning og afledning. Ordforrådet i fagsprog, i navne og i slang behandles ligeledes, og bogen bugner af eksempler på ord vi har lånt fra latin, tysk, fransk, engelsk og nyere indvandrersprog. Beskrivelsen af ordenes historie bygger på en lang række kilder – fra Guldhornets runer over Jyske Lov og Christian 4.s breve til moderne slang.
Indholdsfortegnelse
Smagsprøve
Presserum
Forlaget skriver:
24 maj 2022
En lysende stjerne på den faglitterære himmel er slukket
Søren Mogensen Larsen, redaktionschef på Aarhus Universitetsforlag, er gået bort efter længere tids sygdom. Han var en lysend…
18 maj 2022
Bogtorsdag 2. juni
Vær med, når Aarhus Universitetsforlag og Det Kgl. Bibliotek - Aarhus - fejrer månedens forfattere og nye bøger. 2. juni kl…
11 maj 2022
Tillykke til Else Roesdahl med Erik Westerby-prisen
Torsdag den 12. maj 2022 modtager Else Roesdahl, professor emeritus ved Aarhus Universitet, den største pris inden for arkæol…