Aarhus Universitetsforlag
Cover

Forfatternes dansk

En del af serien Dansk Sproghistorie 1-6 (6) , og fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

416 sider
Hardback
ISBN 978 87 7184 167 1

Redigeret af
, , , , og

Med bidrag af
, , , , , , , , , , , , , , , , , og


Del:

Mere om bogen

Om bogen

DANSK SPROGHISTORIE 1-6 følger det danske sprogs udvikling fra de ældste runeindskrifter til nutidens digitale tekster. I værkets seks bind beretter sprogforskere og andre eksperter om hvordan udtalen, retskrivningen, grammatikken og ordenes betydning har ændret sig gennem historien. Forfatterne fortæller også om hvordan man taler dansk i fx Island og EU og engang talte det på Guldkysten, ligesom de undersøger hvad der sker når andre sprog som latin, engelsk og tyrkisk dukker op inden for landets egne grænser. dansk sproghistorie 1-6 kommer hele vejen rundt om sprog i Danmark og dansk i verden – før og nu – og kortlægger den afgørende betydning sproget har for kultur og identitet.

FORFATTERNES DANSK beskriver udviklingen af sproglig og litterær stil som den gennem historien er kommet til udtryk i talesprog og ikke mindst på skrift. Bindet viser også hvordan oversættelser af såvel litterære klassikere som tegneserier har påvirket det danske ordforråd og brugen af faste vendinger. FORFATTERNES DANSK sætter ikke mindst fokus på den indflydelse som 20 danske skønlitterære forfattere havde på samtidens og for nogles vedkommende også på eftertidens sprog. Fra Anders Sørensen Vedel over H.C. Andersen og Karen Blixen til Klaus Rifbjerg. Kilderne til bindet omfatter så forskelligartede værker som Dantes Guddommelige Komedie, Leonora Christinas Jammers Minde, Blichers Sildig Opvaagnen og Højholts Gittes monologer foruden udvalgte numre af Anders And og Familie Journal.

Pressen skrev

Kristian Ditlev Jensen, Weekendavisen
”Fra det danske sprog opstår som vikingeruner hakket i sten - eller faktisk mere almindeligt: skåret i træ - i bind 1, til sproget når sin mest forfinede skønlitterære brug i bind 6, rejser læseren igennem hele historien i de vidunderligt velskrevne og gennemillustrerede tekster. (…) Når man har bladret sig igennem 3000 sider med sprog med sprog på, så burde man fælde en dom. Den er enkel. Hver eneste deltager i dette akademiske 100-meters hækkeløb for sprogformidlere med spids pen burde have en knuzzer for at levere til den store guldmedalje. For det er det, de gør.”

Radio4, Kraniebrud
Radioudsendelse: "Dansk bliver til dansk"
16.06.2022

Tilføjet til kurven

Gå til kassen