Aarhus Universitetsforlag
Cover

Nordbrandt

En del af fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

293 sider
Paperback
ISBN 87 7288 783 4

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Henrik Nordbrandt digter som en drøm: Undervejs i digtet er alting klart, men mærkeligt, og bagefter ved man ikke helt, hvad der skete. Digtene virker mere som tilstande end indsigter, eller måske som indsigter i tilstande, der hele tiden forandrer sig. Intet er, hvad det ser ud til, skønt hver sansning er nøjagtig og hvert ord det rigtige. Alt som er fast, opløses under et blik og i et sprog, som vil beskrive og forstå. Denne bog er et forsøg på at beskrive og forstå Nordbrandts digte. Hvordan tilvejebringer de disse tilstande og indsigter? Og hvad går de ud på?

Der gives ikke ét svar på disse spørgsmål, og derfor har bogen heller ikke nogen overgribende idé om Henrik Nordbrandts digte. Hvert kapitel tager et centralt emne i forfatterskabet op, eksempelvis stedet, nihilismen, glemsel og erindring, billedet, drømmen, musikken, Orienten, stemmen, melankolien, lyset. På den måde lægges en mosaik over et af de mest elskede og centrale forfatterskaber i moderne dansk litteratur.

Nordbrandt kan beskrives som femten begyndelser i en fortløbende tilegnelse af Henrik Nordbrandts digte.

Pressen skrev

Erik Skyum-Nielsen Information

" ... intet mindre end forbilledlig ... den giver overblik og indsigt."

Peter Stein Larsen EDDA

"...den hidtil mest grundige, omfattende og ambitiøse bog, der er skrevet om Danmarks i disse år vel nok mest roste lyriker...At Ringgaard i sine digtlæsninger springer frit imellem digterens værker, betyder på ingen måde, at der ikke også er et blik for forskellene i forfatterskabet. Tværtimod får vi i "Nordbrandt" mere nuancerede signalementer af de enkelte værker og ændringer inden for forfatterskabet end i de mange mindre Nordbrandt-afhandlinger...skarpe og nuancerede tekstlæsninger...originale litteraturteoretiske og -historiske perspektiver...et betydningsfuldt bidrag til Nordbrandt-forskningen."

Weekendavisen 

"... fornuftig, klar og fintfølende ..." 

Peter Stein Larsen Kristeligt Dagblad 

"... indgående og nuanceret ... den hidtil mest grundige, omfattende og ambitiøse bog, der er skrevet om vores førende lyriker ... Det er en bog, der med sine nuancerede og grundige tekstlæsninger og sine interessante og originale litteraturteoretiske og -historiske perspektiver er et must for alle, der ønsker at blive klogere på Nordbrandts 'genialt monomane forfatterskab'."

Brian Dan Christensen Standart  

"Vellykket monografi ... Bogen 'Nordrandt' er meget smukt udført og en fornøjelse at have i hånden ... Bogen er ikke kun akademisk, dertil er sproget for mundret, letflydende og personligt ... 'Nordbrandt' er en redelig fremstilling; den er stilsikker uden at være skråsikker, den er modig uden at være påståelig, den åbner Nordbrandts digte op og vover at finde ligheder, hvor der ingen ligheder er. Og så slipper den det hele igen."

Torben Wendelboe Lektørudtalelse  

"Ringgaard skriver meget indsigtsfuldt om det helt specielle sprog, det touch, der gør Nordbrandt unik, der er en fin fremstilling af metaforikken og kompositionerne i teksterne, og der er mange gode læsninger og fortolkninger ... På den måde bliver bogen en fremragende indgang til læsningen af hele forfatterskabet ... så bogen er helt uundværlig i vores litteratur og dette enestående forfatterskab, og ikke svært tilgængelig."

 

Alexander Buchwald Fagbogen P1Morgen

"... Dan Ringgaard er en fantastisk lyriklæser. Ringgaard har Nordbrandts lyrik helt inde under huden. Han har både blik for de store sammenhænge og de små detaljer. Hans sprog er legende let og ligetil. Jeg tøver ikke med at kalde Dan Ringgaards bog det største bidrag til forskningen i  Henrik Nordbrandts forfatterskab."

Erik Skyum-Nielsen Information

"Fremragende og pædagogisk forbilledlig læsning af Henrik Nordbrandts lyrik ... Som litterærvidenskabeligt arbejde er bogen om Nordbrandt intet mindre end forbilledlig ... [Den] giver overblik og indsigt, veldisponeret som er i sin vekslen mellem indholdsmæssige og mere formmæssige tilgange, og affattet som den er i en på én gang saglig og personlig stil båret af en stor kærlighed til emnet poesien."

Lars Bukdahl Weekend Avisen 

"Så hurra for Ringgaards bindstærke hurra for Nordbrandt! ... Næsten bedre end de enkelte indzoomninger og opklaringer er bogens allestedsnærværende sans for Nordbrandt: Ikke bare kan Ringgaard UG-drengeagtigt det hele, fra den mindste sproglige detalje til den forfatterskabets overordnede figur, på rygraden, han har også fået det under huden: ... han kender poesien by heart, af og i hjertet, hvilket han så heldigvis ikke er bange for at kombinere med en pænt nøgtern og klartseende tankevirksomhed."

Michael Jannerup Andersen Berlingske Tidende 

"... fremragende analytisk arbejde ... en usvigelig sikker fornemmelse for Nordbrandts skrift ... Ringgaard er en fremragende læser ... spændende ny vej i fortolkningen af [Nordbrandts] poetiske særkende."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen