Kampen om de danske slaver
Aktuelle perspektiver på kolonihistorien
En del af fagområderne Historie og Samfundsvidenskab
Redigeret af
Frits Andersen og
Jakob Ladegaard
Med bidrag af
Astrid Nonbo Andersen,
Frits Andersen,
Nathalia Brichet,
Mathias Danbolt,
Hans Hauge,
Hermann von Hesse,
Pernille Ipsen,
Jeff Klintø,
Jakob Ladegaard,
Alex Frank Larsen,
Anne Green Munk,
Kasper Green Munk,
Elisabeth Skou Pedersen,
Gunvor Simonsen og
Sine Jensen Smed
Mere om bogen
Om bogen
Dansk slaverihistorie er ikke slut. Selvom det er 100 år siden, at Danmark solgte De Vestindiske Øer til USA, spøger slaveriet stadig. Arven fra kolonitiden er både velkendt og ukendt, fortrængt og forklaret, og det stiller krav til os om både viden og engagement.
Kampen om de danske slaver diskuterer den rolle, slaverihistorien spiller og bør spille i dag. Bogens forfattere udfordrer vanefortællingerne i den aktuelle, offentlige debat ved at følge sporene efter dansk slaveri i efterkommeres historier, arkiver og ruiner, sorte lakridser, kunst og litteratur. Med vidt forskellige synsvinkler og tolkninger bidrager de til den fortsatte diskussion om slaveriets plads i vores fælles historie, der hverken er sort eller hvid.
Indholdsfortegnelse
Læseprøve
Pressen skrev
Signe Hermann, Globalnyt
”…indlæg, der får én til at hoppe op af stolen af begejstring, og indlæg, der får én til at rynke brynene.”
”Debatbogen er, trods sin hovedsageligt akademiske karakter, lige så svær at lægge fra sig som en medrivende krimi.”
Poul Ulrich Jensen, historie-online.dk
"De [12 artikler] er alle velskrevne, velargumenterede og tankevækkende og giver tilsammen et spændende indblik i den intense debat... Bogen, der også indeholder fine illustrationer, kan varmt anbefales."
Jens Rasmussen, lektørudtalelse
"Kampen om de danske slaver" er med sin saglige tilgang til emnet et frisk pust i en ellers følelsesladet og polariseret debat. Bogen gør op med en del af mediernes myte om at slaveriet er et fortiet kapitel i danmarkshistorien. Mange forskellige synspunkter kommer til orde, hvilket giver læseren et nuanceret indblik i dansk kolonihistorie.”
Niels Nøddebo Petersen, historielærer.dk ☆☆☆☆☆
”Bogen giver en glimrende indsigt i de nutidige nationale fortolkningskampe om slaveri”
”Bogen er et sandt festfyrværkeri af nutidige tilgange til slaverihistorie ... og egner sig fint som inspirationskilde til, hvordan man kan starte forløb op om slaveri og også som inspiration til forskellige former for historiebrug”.
Errata
Side 179: I forbindelse med henvisningen til Kun stemmen bliver tilbage (2013) skal det præciseres, at Shadi Angelina Bazeghi står bag oversættelsen af Forugh Farrokhzads digte.
Forlaget skriver:
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…
4 september 2024
Efterårets første Bogtorsdag d. 12. september
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste nye udgivelser til sæ…
3 september 2024
Efterårets Bogtorsdage
Efterårets Bogtorsdage Så er vi klar med datoerne for efterårets Bogtorsdage. Hver anden torsdag i hver måned kan du komme n…