Helte og skurke
Slagmark 65
En del af tidsskriftet Slagmark (65) og fagområdet Idéhistorie
Udsolgt fra forlaget
Kan købes hos: slagmark@cas.au.dk
Redigeret af
Carsten Fogh Nielsen
Med bidrag af
Andreas Beck Holm,
Stine Zink Kaasgaard,
Orrin Klapp,
Carsten Fogh Nielsen,
Kristoffer Schmidt,
Anders Dræby Sørensen,
Rasmus Ugilt og
Nicolai von Eggers
Mere om bogen
Om bogen
Siden hulemennesker for første gang samlede sig om bålet og begyndte at fortælle hinanden historier, har beretninger om guder og dæmoner, modige krigere og kujonagtige forrædere, (super)helte og (super)skurke været en væsentlig og integreret del af den menneskelige kultur.
SLAGMARK nr. 65: Helte og skurke undersøger, hvordan og på hvilke måder helte- og skurkeskikkelser opstår og udvikles, historiske og filosofiske fortolkninger af helte- og skurkebegreberne, samt nutidige case-studier af hvordan konkrete skurkeskikkelser optræder og anvendes i den offentlige og politiske debat.
Der åbnes med to oversatte artikler af den amerikanske sociolog Orrin Klapp, som analyserer hvorfor og hvordan helte- og skurkeskikkelser opstår, etableres og udvikler sig. Derefter gives der en præsentation af hhv. Ludvig Holbergs og Søren Kierkegaards syn på helte og skurke. Temasektionen sluttes af med to kritiske analyser, der undersøger dels den idehistoriske baggrund for etableringen af "seriemorderen" om en af nutidens fremmeste skurkeskikkelser, og dels de filosofiske forudsætninger for den moderne islamofobi.
Uden for tema præsenterer SLAGMARK denne gang et Intermezzo om den indflydelsesrige og omdiskuterede italienske filosof og idéhistoriker Giorgio Agamben.
SLAGMARK afsluttes som vanligt med en fyldig anmeldersektion, hvor nyere udgivelser med filosofisk og idéhistorisk relevans gives en kritisk omtale.
Indholdsfortegnelse
Introduktion til Orrin Klapp
At skabe folkehelte
Noter til studiet af skurkeskabelse som en social proces
Ludvig Holbergs opgør med Antikkens helteideal
Når skurke digter helte hos Kierkegaard
Den umenneskeligt menneskelige ondskab
- Seriemorderen som paradoksal grænsefigur
Er der en vej ud af islamofobien?
- Om neoracismen og om en postkommunitaristisk antiracisme
Sikkerhed, sprog og ret
"...ikke Gud, men hans engle..."
- Om metode i Giorgio Agambens 'The kingdom and the glory'
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…