Grønland i tal
Kilder og cases gennem 300 år
En del af fagområderne Arktiske studier, Historie, Historie (19.-20. årh.), Kulturhistorie, Samfundsvidenskab og Sociologi
Redigeret af
Jørgen Fink,
Klaus Georg Hansen og
Ole Marquardt
Med bidrag af
Peter Bjerregaard,
Jørgen Fink,
Niels H. Frandsen,
Klaus Georg Hansen,
Ole Marquardt,
Erik Strange Petersen,
Rasmus Ole Rasmussen,
Jette Rygaard,
Inge Høst Seiding,
Christian Egander Skov,
Søren T. Thuesen og
Peter Andreas Toft
Mere om bogen
Om bogen
25 fjernsynsforeninger, 11 dødsfald (4 i kajak), 23 katekismer og to alen blåt klæde. Meget er målt, talt og vejet i Grønland siden den norske præst Hans Egede i 1721 ankom med kongelig kaldelse og to skibe. For det varede ikke længe, før kolonisatorerne indførte en omfattende administration og registrerede og dokumenterede alt i tal, vægt og mål. Med tiden skabte både mission, handel og senere myndigheder og organisationer et usædvanligt omfangsrigt kvantitativt kildemateriale, som belyser Grønlands demografiske, økonomiske, kulturelle og sociale historie fra kolonitiden og frem til i dag. Materialet - hvis detaljeringsgrad er noget nær enestående i international sammenhæng - giver historikeren en indgang til at studere samfundets store strukturelle ændringer og zoome ned på mikroniveau og den enkelte grønlænders liv og levned.
I Grønland i tal giver 12 forfattere sig i kast med dette voluminøse arkivmateriale og præsenterer og analyserer udvalgte kilder om alt fra sygdom og sundhed, ægteskab og uddannelse til kommunikation og medier, handel og erhverv. Grønland i tal er et oplagt sted at begynde for den, der forsker i Grønlands historie
Indholdsfortegnelse
Læsning og bøger
Læsefærdighed og omfanget af bøger før Lov om Kirke og Skole i 1905
Uddannelsesforhold
De grønlandske kateketer 1845-1950
Listevis af liv
Familier og ægteskaber i den tidlige kolonitids personregistrering
Følger af blokade og finanskrise
Grønlændernes forbrug i handelsåret 1816 i Aasiaat/Egedesminde og Qasigiannguit/Christianshåb
'Erfarne folk'
Tjenestetidsanciennitet blandt de ansatte ved den Kongelige Grønlandske Handel i Nuuk/Godthåb, Qeqertarsuatsiaat/Fiskenæsset og Qaqortoq/Julianehåb i midten af 1800-tallet
Social forsorg i Grønland fra kolonitidens begyndelse til 1950
Grønland i tal - sundhed
Krig og kommunikation
Radiotelegrafien og Grønland under 2. verdenskrig
KNR - lille TV-station blandt giganter
Udfordringer for TV og public service i Grønland
Perspektiver ved person-identificerbare historiske databaser
Grønland i tal og arkivmaterialet - en oversigt
Presserum
I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebilleder. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.
Forlaget skriver:
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…