Drikkekultur i middelalderen
En del af fagområderne Historie (middelalder) og Kulturhistorie
Udsolgt fra forlaget
Redigeret af
Kasper H. Andersen og
Stefan Pajung
Med bidrag af
Kasper H. Andersen,
Per Andersen,
Vivian Etting,
Fernando Guerrero,
Thomas K. Heebøll-Holm,
Lars Kjær,
Mathias Nordvig,
Stefan Pajung,
Else Roesdahl og
Lisbeth H Torfing
Mere om bogen
Om bogen
Middelalderens præster og biskopper opfordrede til askese og mådehold. Men de nordiske befolkninger drak masser af øl, vin og brændevin. Til hverdag fik både mænd, kvinder og børn tyndt øl som ernæringskilde og alternativ til urent vand. Til fest gik store drikkeskåle og særlige drikkehorn gildesalen rundt. Her skålede konger og stormænd med slægtninge og undersåtter, mens de etablerede og cementerede indbyrdes sociale hierarkier, alliancer, ven- og fjendskaber.
I Drikkekultur i middelalderen undersøger historikere, arkæologer og filologer de sociale og kulturelle betydninger af alkoholkonsumering i perioden 1200-1500 med udblik til tiden før og efter. Forfatterne behandler blandt andet nordisk mytologi, handel, religion, politik, lovgivning, materialitet og etniske stereotyper og viser, hvordan man ikke kun drak for at slukke tørsten eller blive fuld. Alkoholiske drikke var en social hjørnesten i datidens samfund.
Indholdsfortegnelse
Skjaldemjødens betydning i den oldnordiske kulturkreds
Gestr er inn kominn, hvar scal sitia siá?
Drik, horn og navn. Identitet og materialitet i oldnordiske drikkeskikke
Drikkehorn og dansk drikkekultur
Brændevinsfremstilling i dansk senmiddelalder: Bjørnkærsættet
Druk, kongemagt og kongedrab i højmiddelalderens Danmark
De drikfældige danskere
Vin, vold og handel i middelalderen
Ther som i io well haffue win at drecke ...
Ingen schall gaa y rette wty druchenschab
Pressen skrev
Mikael Rothstein, Politiken
"(...) spændende læsning (…) veloplagt og med akademisk klarhed (...)"
"(...) en strålende idé at underkaste folkets forbrug en nøjere historisk granskning."
"Bogen om drikkekultur - eller mangel på samme - i middelalderen er spændende forskning og fin forskningsformidling. De ti kapitler balancerer godt i forhold til hinanden og udmærker sig ved at præsentere læseren for de kilder, fremstillingen bygger på. Og så er bogen fint illustreret."
Erik Skovenborg, Vinbladet
"(...) historien om danskernes drikkekultur i middelalderen [er] både spændende og lærerig. Skildringen af, hvordan druk og drukkenskab på godt og ondt var en væsentlig del af dansk kultur, er et eksempel på en fin og læseværdig formidling af forskningens seneste resultater."
Rasmus Vangshardt, Kristeligt Dagblad
"Et væld af underholdende og oplysende fortællinger fra Skandinaviens middelalder (...)"
"Bogens bedste bidrag er de veloplagte og kompetente læsninger af allehånde tekster, der kan gøre os klogere på middelalderen."
Morten Mikkelsen, Kristeligt Dagblad
"(...) en grundig indføring i, hvilken social og kulturel betydning indtaget af øl, vin og andre alkoholiske drikke havde i årene fra vikingetidens slutning til omkring år 1500."
Jørgen Bartholdy, lektørudtalelse
"Alle bidrag i antologien er grundige og velfunderede, og de er velskrevne på et niveau et stykke over den lystlæsning, som emnet ellers kunne opmuntre til."
"Bogen er [...] smuk i udstyr og layout."
Forlaget skriver:
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…