Byens grønne struktur
Natur og miljø i bylandskabet
En del af serien Miljøbiblioteket (2) , og fagområderne Miljø og Naturvidenskab
Redigeret af
Lars Kjerulf Petersen
Med bidrag af
Rasmus Ejrnæs,
Anne Jensen,
Gregor Levin,
Lars Kjerulf Petersen og
Marianne Zandersen
Mere om bogen
Om bogen
Ofte tænker vi natur og byer som to adskilte verdener. Når vi f.eks. forestiller os København, er det formentlig menneskemylderet ned ad Strøget og ikke de grønne bugtninger langs Christianshavns bastioner eller Amager Fælled, vi ser for os. Men det grønne er også en del af bybilledet og naturen ikke bare noget, vi kan vælge at opsøge langt væk i Thy. Den er lige for næsen af os midt mellem storbyens asfalt, beton og mursten og er en lige så uundværlig del af byen som butiksgader, palæer og rådhuspladser.
I Byens grønne struktur. Natur og miljø i bylandskabet fortæller forfatterne om den blågrønne strøm af natur, som løber gennem alle byer, store som små. I
gårdhaverne griller vi om sommeren med vennerne, rundt om Søerne dyrker
københavnerne motion året rundt, og i parkerne kigger vi på sommerfugle,
solsorte og rhododendroner med vores børn. - Uden disse blågrønne skud af natur ville kun de færreste af os have lyst til at tilbringe størstedelen af vores
liv i byen.
Alligevel er vi ikke gode nok til at tænke by og natur sammen. Vi ødelægger levestederne for dyr og planter, og vi prioriterer en ny parkeringsplads over en gammel gårdhave. Måske lider vi under den misforståelse, at naturen kan tage vare på sig selv og ikke kræver ordentlige vækstbetingelser. I så fald er det på tide at få øjnene op for, at by og natur ikke er hinandens modsætninger - og at byen kun er værd at leve i, hvis naturen i den trives.
Indholdsfortegnelse
Det grønne i byens mange strukturer?
Eksempel: Damhusengen og Damhus Sø
Blågrøn arealanvendelse i byen
Byens udvikling
Eksempel: Nordhavnen
Eksempel: Assistens Kirkegård og Vestre Kirkegård
Den grønne strukturs udstrækning
Naturkvaliteter i bynaturen
Hvad er naturkvalitet?
Eksempel: Amager Fælled
Levesteder i byens blågrønne struktur
Parkforvaltning og havedyrkning, der understøtter en rigere natur
Sociale kvaliteter i bynaturen
Hverdagsliv og livsrytme i den blågrønne struktur
Sociale funktioner og sociale forskelle
Eksempel: Nørrebroparken
Landskabets betydning
Natur og miljø i byplanlægningen
Fingerplanen - en grundforestilling om Storkøbenhavn
Eksempel: Ørestad bypark
Bynatur som løftestang for byudvikling
På vej mod en mere mangfoldig blågrøn struktur
Henrik Jensen
Cand.mag. i litteraturhistorie. Henrik redigerer primært bøger inden for litteratur og miljøvidenskab og står bl.a. bag serierne Verdenslitteratur og Miljøbiblioteket. Henrik startede på forlaget som ung praktikant i 2007 og har været rundt i mange hjørner på forlaget.
Pressen skrev
Peter Martin Jørgensen, lektørudtalelse
"Byens grønne struktur er en fin og interessant indføring i bynaturens status og den påvirkning både byplanlægning og brug har på bynaturens velbefindende. Teksten fungerer som kondenseret forskning formidlet på et alment tilgængeligt og ikke mindst interessant plan. Bogen er rigt illustreret, og der eksemplificeres på fineste vis."
Grønt miljø
"Forskningen afdækker de grønne områders store flersidige betydning, og hvad man kan gøre for at beskytte og udvikle bynaturen."
"Indholdet bør høre til enhver byplanlæggers basisviden."
Natur og Miljø
"God, aktuel viden om bynatur."
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…