50 ideer
der ændrede verden
En del af serien 50 højdepunkter (2) , og fagområdet Idéhistorie
Køb abonnement
Redigeret af
Hans-Jørgen Schanz
Med forord af
Hans-Jørgen Schanz
Med bidrag af
Lars Albinus,
Casper Andersen,
Frits Andersen,
Per Andersen,
Jakob Bek-Thomsen,
Svend Brinkmann,
Michael Böss,
Jørgen Carlsen,
Christian O. Christiansen,
Jørgen Dehs,
Bue Rübner Hansen,
Hans Hauge,
Kirsten Hyldgaard,
Ole Jensen,
Morten Haugaard Jeppesen,
Mathias Hein Jessen,
Thue Kjærhus,
Lars Thorup Larsen,
Mihail Larsen,
Frank Beck Lassen,
Kasper Lysemose,
Ole Morsing,
Lis Møller,
Anne Marie Pahuus,
Ove K. Pedersen,
Anders Klostergaard Petersen,
Anders Moe Rasmussen,
Hans-Jørgen Schanz,
Frederik Stjernfelt,
Mikkel Thorup,
Thomas Schwarz Wentzer og
Uffe Østergård
Mere om bogen
Om bogen
Om den vanskelige vej til demokrati. Om kulturel evolution i jødedom, kristendom og islam. Om håb som en undren, godhed som et menneskeværk og historie i historieløshedens tid. Om mennesket som dyriske masser. Om ondskab, synd og global krise. Om usynlig magt og pompøs vælde. Om kunstværk, kritik og kontekst. Om kærlighed, verdensløshed og kropslig intimitet. Om lykke som en showstopper. Om stort og småt i modernisme og postmodernisme. Om suverænitet og fodfæste i nation og stat. Om Folket og fællesskabet. Om værdien af penge og det irrationelles rationalitet. Om pulsslaget i realisme og sandhedens umulighed. Om underet i skabelse og skønhedens salighed. Om lighed og velfærd, ånd og almen dannelse. Om sjælen og kroppen, om terror og tyranner.
Ideer giver livet struktur, mening og retning. Ideer præger og forandrer, sammenbinder og splitter verdens befolkninger ─ men vi glemmer dem, og vi glemmer, hvad de vil os. I denne bog tager 32 forfattere livtag med 50 ideer, der har ændret verden.
I efteråret 2014 kårede Jyllands-Postens læsere de tre vægtigste ideer på baggrund af bogen. Demokrati, frihed og kærlighed vandt og blev bragt i avisen. Du kan stadig læse temasiderne om 50 ideer, bl.a. interviews med nogle af bogens forfattere på Jyllands-Posten.dk.
Indholdsfortegnelse
Anette Stoffersen
Cand.mag. i historie og kunsthistorie. Med mere end 30 års erfaring som forlagsredaktør inden for især historie, kunst, kultur og rejser er Anette en alsidig redaktør, der bl.a. har stået for storværkerne Dansk skolehistorie 1-5 og Holberg · Ludvig Holbergs hovedværker 1-22.
Pressen skrev
Thomas Petersen, historie-online.dk
"Denne bog er stor, tung og flot. Ligner til forveksling dem, der er skabt til bare at ligge på sofabordet og tage sig ud. Måske til at kigge i, når konversationen keder. Men tag ikke fejl. Denne bog er ej blot til pynt, den er også vægtig - dvs. fortjener, ikke blot at blive læst i, men også læst. Men tag den ikke med i seng. Den er nemlig ikke blot for tung, men man risikerer også at ligge søvnløs. Vægtig, som den også er af store og godt beskrevne ideer.
[...] et storværk, der tjener forlag, redaktør og forfattere til stor ære og hæder. Ikke alene giver hver lille artikel en introduktion til sit specifikke emne, men tilsammen udgør bogens i alt 50 artikler en glimrende oversigt over, hvad humaniora og teologi tematisk er optaget af og beskæftiger sig med. Og, hvad der giver menneskelivet mening og perspektiv. Både forud- og bagudrettet. [...]
[Et] overflødighedshorn af gode ideer.
[...] Bogens billedflade er simpelthen vidunderlig. Korresponderer perfekt med teksterne. Historiske billeder veksler med dagsaktuelle. Selv popsangeren Basim har fået en relevant placering. Udsøgt kvalitet i gengivelsen.
[...] Et stort tillykke til forlag, redaktør og forfattere. Oplagt julegave til den oplyste læser. Vi ser frem til de næste fire bind i 50-serien."
Hans Gregersen, Nordjyske Stiftidende
[Faget idehistorie] "fejrer nu sig selv med en pragtudgivelse i Aarhus Universitetsforlags bedste tradition. Flot lay-out og perspektivrigt billedmateriale krydrer en tekstsamling om 50 af de mest betydningsfulde, ladede og konsekvensrige ideer.
Den ambitiøse bog er samlet af Hans-Jørgen Schanz, blandt idéhistorikere det nærmeste, man kommer en nulevende mester.
[...] bogen [dækker] en imponerende spændvidde af humanistisk forskning. Den klassiske idéhistorie er suppleret med økonomi, æstetik, litteratur og religion, og særligt det sidste er bemærkelsesværdigt. De 50 begreber er centrale, omstridte eller selvfølgelige, men man skal anstrenge sig for at finde nogle, der er forbigået. Som kampskrift eller udstillingsvindue for de humanistiske fags bredde, dybde og betydning er bogen så velbestykket, at den burde finde anvendelse i uddannelsessystemet.
[...] Som et bud på et moderne filosofikum (af nogle kaldet studium generale) er bogen både forfriskende og betryggende. Der er gods i den, og særligt billederne bringer begreberne vedkommende tæt på."
Jytte Bræmer, lektørudtalelse
"Det er en meget smukt tilrettelagt bog, der i sit udvalg kan virke tilfældigt, men samlet giver den et velskrevet overblik over, hvad der er betydende for det moderne menneske og retningsgivende for vores måde at leve og opleve på.
[...] Et flot værk, der giver gode overbliksartikler over emner, det kan være svært at finde i så kort oversigtsform, så det egner sig også som opslagsværk."
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…