Æbler i Danmark
Sorternes historie og oprindelse
En del af fagområdet Naturvidenskab
Mere om bogen
Om bogen
Æblesorternes historie vokser sammen med historien om de mennesker, som har dyrket, høstet og navngivet æblerne. Sådan har det været i abildgårde ved klostrene, i plantager med spiseæbler til supermarkedet og i parcelhushaver, som gemmer på æbletræer, ingen længere kan huske, hvad hedder. Æblernes fortælling er vores egen fortælling. Om æblebønder i oprør og national stolthed over egne sorter. I takt med samfundets udvikling spirer nye sorter frem, mens andre forgår.
Bjarne Larsen dykker ned i både havebrugslitteratur og æblernes dna for at komme ind til kernen i sorternes historie. Hvor stammer de fra, og hvem er de i familie med? Har de rod i Danmark, eller er de rejst hertil fra fjerne lande? Nogle slægtskaber overrasker, mens andre holder vand. Kært barn har ofte mange navne, og sommetider blæser den rette identitet i vinden.
Æbler i Danmark byder på et nyt overblik over landets æblesorter samt et omfattende æbleregister, så der er noget at komme efter for enhver smag.
Bjarne Larsen er forsker, hortonom og gartner og har en livslang passion for havebrug og planter. Hans forskning kaster nyt lys over gamle æblesorters navne, oprindelse og forældreskaber.
Katja Anker er hortonom og botanisk illustrator. Med akvareller illustrerer hun en række gamle som nye æblesorter.
Indholdsfortegnelse
Læseprøve
Pressen skrev
Jens Ramskov, Ingeniøren
"Dansk forsker kaster i ny bog lys over æblesorters navne, oprindelse og slægtskab og om moden inden for æbler gennem tiderne."
"Bogen er overmåde flot illustreret af botanisk illustrator og hortonom Katja Anker, som over to sæsoner har haft friske æbler liggende som model på deres modningstidspunkt."
Lektørudtalelse, DBC
"Det er en ualmindelig flot bog og en magtdemonstration i mageløs research, samt en illustrationsside, der lader æblerne komme til deres ret. (...) for den rette læser er bogen en guldgrube."
Jytte Kjær Schou, Historie-online.dk
"En spændende og indbydende gennemgang af æblernes kulturhistorie i Danmark og deres slægtsskabsforhold."
Forlaget skriver:
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…