Aarhus Universitetsforlag
Cover

Den vordende demokrat

En undersøgelse af skoleklassen som demokratisk lærested

En del af serien Magtudredningen, bogserien , og fagområdet


Udsolgt fra forlaget

{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

165 sider
Paperback
ISBN 87 7934 042 3

Af
, , , og


Del:

Mere om bogen

Om bogen

I den nuværende folkeskolelov hedder det i § 1, at skolen skal forberede eleverne til medbestemmelse, medansvar, rettigheder og pligter i et samfund med frihed og folkestyre. Ganske bemærkelsesværdigt er det aldrig blevet undersøgt, hvor godt eller dårligt skolen egentlig lykkes med denne opgave. Det belyses i denne bog.

Med udgangspunkt i en spørgeskemaundersøgelse blandt folkeskoleelever fra 4.-9. klasse analyseres folkeskolens praktiske oplæring til demokrati. Eksempelvis undersøges elevernes opfattelse af at kunne "være sig selv" og kunne ytre sig frit samt af deres forhold til klassefællesskabet og deltagelsen heri.

Spørgeskemaundersøgelsen suppleres af observationer af livet i klasseværelset samt interview med elever og enkelte lærere. Demokratierfaringerne deles analytisk op i en liberal og en republikansk dimension af hhv. individuelle rettigheder og delagtighed i fællesskabet.

I bogen fremlægges endvidere resultater af elevernes demokratiske erfaringer i konkrete sammenhænge som klasseværelset og elevrådet. Det viser sig, at medbestemmelsesgraden i mange skoleklasser er bemærkelsesværdig lav, og noget overraskende viser det sig, at elevernes tiltro til elevrådet - der udgør elevernes væsentligste kilde til erfaringer med repræsentativt demokrati - er markant faldende op gennem klassetrinnene.

Tilføjet til kurven

Gå til kassen