Verdenslitteraturer
Introduktion til litteraturen uden for Europa
En del af fagområdet Litteratur
Redigeret af
Mads Rosendahl Thomsen,
Tore Rye Andersen og
Jakob Ladegaard
Mere om bogen
Om bogen
Verden er fyldt med fascinerende tekster. Klassikere som Homer, Cervantes og Shakespeare. Men også mange, vi sjældent hører om. Hâfez, Cortázar, Slessor.
Verdenslitteraturer. Introduktion til litteraturen uden for Europa er en grundbog, der guider læseren sikkert gennem et utal af nationallitteraturer, sprogområder og forfatterskaber fra Sydamerika over Nordamerika, Rusland og Kina til Australien, Indien, Mellemøsten og Nordafrika. Rejs med til verdens fjernere egne, og find ud af, hvorfor myrer er en af den brasilianske litteraturs onder, hvilke historier samer og grønlændere fortæller om deres liv, hvordan afrikanske forfattere definerer sig selv ud fra lokale og koloniale sprog, og om migrantlitteratur er en ny form for verdenslitteratur.
Bogen fokuserer på den litteratur, som ikke fylder meget i uddannelser, bogudgivelser og medier, men som trækker tråde tilbage i verdenshistorien og tilbyder alternative perspektiver på vor tids globaliserede verden. Den viser, hvordan verdens litteraturer opstår i mødet mellem nationale traditioner og globale strømninger, og hvordan menneskelig erfaring overalt har ført til litterær kvalitet.
Se virtuelt foredrag om bogen fra den 17. juni 2020.
Indholdsfortegnelse
Læseprøve
Pressen skrev
Litteratursiden
"Imponerende introduktion ... Der er velvalgte citater, handlingsreferater, og hvert kapitel slutter med en oversigt over ca. 10 klassiske værker og fem nyere værker. Det er virkelig spændende læsning, der på en letforståelig måde giver indsigt i litteraturens betydning i den enkelte region eller kontinent, samtidig med at den viser samspillet med resten af verden ... det er lige så spændende som en opdagelsesrejse, der aldrig ender. Her er nok til mange års inspiration til læsning, da det er en guldgrube af viden og indsigt, som giver nye perspektiver for litteraturens mangesidige betydning set i en global sammenhæng."
Bogvægten
"Der er al mulig god grund til at give sig tid og ro til at læse Verdenslitteraturer: Introduktion til litteraturen uden for Europa. Bogen gemmer på oceaner af inspirerende og interessant viden om lande, kulturer og litteratur. Bøger man allerede har læst fremstår nu i et nyt lys. Mange nye titler må sættes på ønske- eller læselisten."
Lektørudtalelse
"Et velskrevet værk, der udfylder et hul på hylderne med litteraturhistorie. Globalisering betyder også en øget interesse for kultur- og litteraturproduktion i andre dele af verden end den vestlige og europæiske. Et værk, der vil blive stående og være relevant i mange år fremover."
Kristeligt Dagblad (5 stjerner)
"Verdenslitteraturer er en ambitiøs, læseværdig og sprænglærd introduktion til litteraturen uden for Europa."
"...efter at have læst Verdenslitteraturer ved man i det mindste, hvad man går glip af. Det er faktisk også en form for dannelse."
Jyllands-Posten (5 stjerner)
"et fantastisk opslagsværk"
"Verdenslitteraturer rykker virkelig ved den litterære horisont. Både i bredden og i dybden. Og hold op, hvor giver bogen bare appetit på at læse nye, ukendte forfatterskaber."
Visir
"Hvordan får vi læst alle de uendeligt mange bøger, som verdenslitteraturhistorien byder på? Hvor begynder vi? Hvor slutter vi? Et godt sted at starte er Aarhus Universitetsforlags nye udgivelse Verdenslitteraturer..."
"...en solid grundbog, der giver en god indføring i den ikke-vestlige litteratur."
"...en flot udgivelse, som er relevant for både den professionelle litterat og lystlæseren."
Politiken
Artikel: "Podcasten Bogfolk om Kinas tavse forfattere" af Jes Stein Pedersen
22.02.2020
Presserum
I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…