Aarhus Universitetsforlag
Cover

Verdenslitterær kritik og teori

En del af serien Verdenslitteratur (1) ,


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

188 sider
Paperback
ISBN 978 87 7934 333 7

Redigeret af

Med bidrag af
, , , , , , , , , og


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Nobelpristageren Gao Xingjian skriver på kinesisk, men er  ikke kinesisk statsborger, og hans bøger udkommer ikke i Kina. Salman Rushdie har indisk baggrund, men hans foretrukne sprog er engelsk, og hans emner er kosmopolitiske. Jorge Luis Borges er argentiner, men hans bøger er på spansk og handler især om engelske forhold. Alle skriver de tre forfattere verdenslitteratur: litteratur, der opstår på kanten af nationale grænser, mellem det lokale og det globale, i krydsfeltet mellem forskellige sprog og kulturer.

Denne antologi rummer de mest grundlæggende kritiske og teoretiske tekster om begrebet verdenslitteratur, der også præsenteres i en fyldig introduktion. Hele feltet fra klassiske artikler til de nyeste gennembrud dækkes - fra Georg Brandes til David Damrosch og fra Goethe til Orhan Pamuk.

Goethe lancerede i 1827 ideen om verdenslitteratur, og inden for de seneste år har hans tanker fået ny aktualitet. Det har ført til en øget åbenhed og nysgerrighed i studiet af litteratur og banet vejen for en nytænkning af bl.a. samspillet mellem det lokale og det globale, oversættelsens rolle, læsningens praksis - ligesom hidtil underbelyste forfatterskaber er kommet i fokus.

Verdenslitterær kritik og teori er første bind i serien Verdenslitteratur.

Henrik Jensen

Henrik

Cand.mag. i litteraturhistorie. Henrik redigerer primært bøger inden for litteratur og miljøvidenskab og står bl.a. bag serierne Verdenslitteratur og Miljøbiblioteket. Henrik startede på forlaget som ung praktikant i 2007 og har været rundt i mange hjørner på forlaget.

Henrik Jensen

Projektredaktør

Telefon: +45 53 55 05 42

hj@unipress.au.dk

Pressen skrev

Torben Wendelbog Lektørudtalelse

"Begrebet verdenslitteratur blev først formuleret i 1827 af Goethe, som Per Øhrgaard behandler, herefter kommer ordet til Brandes, der også var ude med en tidlig behandling. Derpå følger tekster af bl.a. Erich Auerbach, Jorge Luis Borges, Franco Moretti, David Damrosch og Andreas Huyssen, inden Henning Goldbæk runder af. Alle artikler undtagen Goldbæks har været publiceret før, men er nu samlet i en kompetent, facetteret antologi."

"Et væsentligt og aktuelt problemfelt er her gjort til genstand for behandling på højt niveau af centrale tænkere og med en stærk redaktionsgruppe bag inspiration og diskussion i det intellektuelle miljø."

Anders Juhl Rasmussen Kristeligt Dagblad

"I en ny antologi med fremragende, teoretiske artikler fra fortid og nutid gives en række interessante bud på, hvad verdenslitteratur er for noget. Verdenslitterær kritik og teori udgør et kulturpolitisk modtræk til den nationale selvtilstrækkelighed. 

Der er ingen tvivl om, at Verdenslitterær kritik og teori er en vigtig bog. Det er udgivelser som denne, der nuancerer den almene kulturdebat og højner niveauet på de videregående uddannelser, ikke mindst på landets universiteter. At læse og læse om verdenslitteratur er en nødvendig horisontudvidelse."

Louise Mønster Kulturkapellet

"..i Verdenslitterær kritik og teori repræsenteres mange teoretikere med ståsted inden for den komparative litteratur, og i flere tilfælde er det netop behovet for en udvidelse eller omformulering af studiets område, som foranlediger diskussionen om verdenslitteratur.

Dog er bogen ikke af den grund reserveret komparativister. Den præsenterer et efterspurgt materiale på dansk til de litterære universitetsfag generelt og giver dermed et glimrende grundlag for den fortsatte diskussion af begrebet."

Søren Frank Standart

"Konklusionen må i hvert fald lyde, at "Verdenslitterær kritik og teori" ganske enkelt baner vejen for introduktionen af et nyt og tiltrængt litteraturkritisk paradigme i Danmark, og bogen bør være pligtlæsning på alle landets litteraturinstitutter og i gymnasieskolens litteraturfag. Vi venter spændt på de næste bind".

Tilføjet til kurven

Gå til kassen