Aarhus Universitetsforlag
Cover

Vejret gennem 5000 år

Meteorologiens historie

En del af fagområderne og


{{variant.title}}: {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}}{{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

367 sider rigt illustreret
Paperback
ISBN 978 87 7934 300 9

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Alle taler om vejret, men ingen gør noget ved det, sagde Storm P. Fra tidernes morgen har mennesket fascineret betragtet himlen og funderet over universets indretning - og lige så længe har vi drømt om at kunne forudsige og måske endda påvirke vejret.

Vejret gennem 5000 år er en rigt illustreret videnskab- og kulturhistorisk beretning om meteorologiens udvikling. De første systematiske observationer af vejret kendes fra mesopotamiske lertavler, mens grundstenen til en egentlig meteorologisk videnskab blev lagt med de græske filosoffers erkendelse af, at hagl og stormvejr ikke er udtryk for gudernes vrede, men naturfænomener, der kan forklares rationelt.

Bogen følger de videnskabelige gennembrud og vildfarelser, der førte fra oldtidens astrologiske vejrvarsler til nutidens computerbaserede langtidsprognoser. Undervejs inddrages historiske begivenheder, hvor meteorologien har spillet en afgørende rolle - som da vejrudsigterne fik direkte indflydelse på forløbet af de allieredes invasion i Frankrig i juni 1944.

I vore dage er ønsket om at kontrollere vejret så stærkt som nogensinde. Vi prøver ikke længere at formidle vejrguderne gennem ritualer, men det diskuteres, om voldsomme cykloner og stigende temperaturer er varsler om kommende klimakatastrofer, og om det er muligt at afværge et sådant ragnarok. Meteorologiske spørgsmål, der har optaget mennesker gennem 5000 år.

Pressen skrev

Jens Olaf Pepke Pedersen (DTU space) Ideer - Weekendavisen

"Mennesket har gennem årtusinder drømt om at kunne forstå og forudsige vejret. Nu er der kommet en omhyggelig gennemgang af meteorologiens historie....i en tid, hvor forlag verden over sprøjter hastigt sammenflikkede klimabøger ud i en lind strøm, er det en sjælden fornøjelse at læse Erik Rasmussens omhyggeligt gennemarbejdede bog."

Per Pilekjær Nordjyske Stiftstidende

"...en flot fremstilling af en side af kulturhistorien, som måske ved første øjekast forekommer en anelse tørt, men som viser sig at være sjovere end som så...hurra for Erik A. Rasmussen og hans bog om vejret."

Lars Henrik Aagaard Berlingske Tidende, Viborg Stifts Folkeblad, Dagbladet Ringkøbing

"5 stjerner ud af 6...Erik A. Rasmussen fortæller dne væsentlige historie med så stor indsigt, grundighed og entusiasme, at hans værk bør blive en klassiker i enhver vejrfanatikers bogreol. Her er meget mere at komme efter end i det store flertal af diverse vejrkendissers hurtige sællerter fra de senere år om dansk vejr og vind..de seneste mange års mest begavede vejrbog på dansk."

Carsten Güllich-Nørby Lektørudtalelse

"Mange skriver om vejret, men der har manglet et historisk oversigtsværk om meteorologi som dette. Flot illustreret værk om meteorologiens historie..."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen