Turistlandet
1830
En del af serien 100 danmarkshistorier (45) , og fagområdet Historie
Mere om bogen
Om bogen
Kinesere med selfiestænger foran Den Lille Havfrue og tykke tyskere i strandtelte. Sådan er turister – lette at gøre grin med og svære at holde af. Og altid andre end os selv. I 1830’erne tog de første turister på udflugt til Møns Klint og Himmelbjerget med hat og spadserestok. Ja, helt til Vestjylland, hvis øde klitlandskab senere blev fyldt op med badehoteller og sommerhuse. Små lokalpatriotiske byer som Broager og Farsø satsede også på at vise sig frem på turismens Danmarkskort og tjene en skilling. For turisme handler også om dannelse og national identitet. Men idealet om det kulturmøde, der kan føre til forståelse og broderskab mellem turister og alle os andre, bliver skubbet til side af flyskam, krydstogtskibenes forurening og charterturisters elendige opførsel.
Turen går til det danske turistland. Og Deres rejsefører undervejs hedder Mikael Frausing, historiker ved Dansk Center for Byhistorie.
Indholdsfortegnelse
Litteratur
Læseprøve
Thomas Oldrup
Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.
Pressen skrev
Ulrik Langen, Weekendavisen
"Alt dette og meget mere kan man læse om i bogen, der giver et fint vue over de forandringer, som turismen og dens mål har undergået i de sidste 200 år."
Lektørudtalelse, DBC
"Atmosfærefyldt og levende fortalt historieformidling om dansk turisme, hvor jeg blev fanget af beskrivelsen af H.C. Andersens første rejse til Jylland"
Poul Porskær Poulsen, historie-online.dk
”Det er Mikael Frausing fra Dansk Center for Byhistorie, som fortæller historien om den lille figur [den lille havfrue] som nationalt symbol i det nyeste bind af Aarhus Universitetsforlags store serie med 100 danmarkshistorier på hver 100 sider. Diverse anmeldere på historie-online.dk har rost serien gang på gang, og det er der bestemt også grund til – også denne gang.
(...) det er både fængende og velskrevet
(…) Igen en anbefaling til en letlæst bog fra serien om et emne, der på en måde er underbelyst i dansk historieskrivning, men som fortæller en hulens bunke om det danske samfund.”
Katrine Lester, bogblogger.dk
”Mikael Frausing fortæller om danskernes opdagelse af turismen og hvad der fulgte. Især første del om de første danske turister i eget land (og lidt udlandet) i 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet er rigtig interessant (…)”
Radio4, Kraniebrud
Radioudsendelse: "Turistlandet"
11.02.2022
Berlingske
Kommentar: ”Et erhvervseventyr lå lige for - alligevel gik der 100 år før Danmark rykkede"
04.07.2021
Radio4, 4-toget
Radioudsendelse: "Hekseafbrænding. Turismelandet (Bog) Aktivistisk forskning. Kvindelige iværksættere."
23.06.2021
Avisen Danmark
Kronik: "Coronaen ramte turismen som et hammerslag"
10.06.2021
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…