Stavnsbåndet
1788
En del af serien 100 danmarkshistorier (39) , og fagområdet Historie
Mere om bogen
Om bogen
Stavnsbåndet betød et liv på slavelignende vilkår med godsejeren som almægtig overmagt. Søndagseksercits i timevis bag sognekirken. Bundet til sin hjemstavn på livstid uden mulighed for at søge nye udfordringer i den store verden. Sådan så livet ud for bønderne i 1700-tallets Danmark. Det var først, da den unge kronprins Frederik i 1784 uformelt overtog magten fra sin gale far og hans konservative rådgivere, at ændringen til det bedre tog sin begyndelse. Stavnsbåndets ophævelse er siden blevet fejret som den begivenhed, der gjorde bonden til en fri borger i staten – men meget tyder faktisk på, at stavnsbåndet levede videre, blot under andre former.
Tag med en tur på landet, når Peter Henningsen, leder af Frilandsmuseet Det Gamle Danmark, fortæller om den stavnsbundne bondes hårde lod i enevældens Danmark.
Se webinar om Stavnsbåndet her:
Indholdsfortegnelse
Litteratur
Læseprøve
Thomas Oldrup
Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.
Pressen skrev
Steven Gordon Nielsen, lektørudtalelse, DBC
”I veloplagt og informativ stil går inspektøren på Frilandsmuseet, Peter Henningsen, bag om den gængse fortælling om stavnsbåndet og fortæller bl.a. om, hvordan opfattelsen af stavnsbåndet har ændret sig gennem tiden… Velskrevet og lettilgængelig introduktion, der på informativ vis punkterer en masse myter omkring stavnsbåndets betydning.”
Katrine Lester, bogblogger.dk
”Peter Henningsen giver os 100 siders fortættet viden og perspektivering om stavnsbåndet, landbolivet i 1700-tallet, landmilitsen og lidt om hvordan vores syn på reformerne og løsningen af stavnsbåndet har ændret sig gennem tiden. Det giver rig mulighed for at blive klogere på samfundet i perioden, hvad stavnsbåndet egentlig betød – og hvorfor løsningen af det måske betød mindre end man lige skulle tro… Alt det og meget mere kan man læse om i Peter Henningsens veloplagte lille bog om stavnsbåndet. Den fortæller en vigtig historie om overgangen fra feudalsamfund og enevælde til etableringen af bondestanden som det sande Danmark i 1800-tallets bevidsthed. Godt fortalt, interessant emne – absolut værd at læse.”
Per Ole Schovsbo, historie-online.dk
”Peter Henningsens bog om stavnsbåndet, tiden og bønderne er […]et fornemt eksempel på historiefortælling. Han vinkler beretningen anderledes end mange af hans forgængere, så læseren bliver drevet af nysgerrighed. Hvad er nu det? – i stedet for at få gentaget de gamle travere om bondens frigørelse ved stavnsbåndets løsen i 1788."
Per Eilif Månson, litteratursiden.dk
"Afsnittene af afstraffelser og i det hele taget datidens syn på bønder som en slags undermennesker er stærk læsning. Der er på den måde mange øjenåbnere i dette lille fine værk, der også gennemgår udviklingen af synet på reformen illustreret ved fejringen af de forskellige jubilæer. Bogen er også historien om reformbevægelsen og dens modbevægelse i Frederik 6. regeringstid. Han stod som kronprins bag reformen, men blev med tiden mere og mere reaktionær og direkte angst for konfrontation med folket. Som seriens øvrige bind er bogen meget velskrevet og lettilgængelig og rigt illustreret.”
Falihos.dk
”Bogen giver et bredere syn på stavnsbåndet (…) ”
Presserum
I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.
Netop udkommet
Forlaget skriver:
17 januar 2025
Forårets Bogtorsdage
I marts genoptager vi de månedlige Bogtorsdage i samarbejde med Det Kgl. Bibliotek i Aarhus. Datoerne arrangementerne frem ti…
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…