Spreck
En biografi om arkitekten J.O. von Spreckelsen
En del af fagområderne Biografi og Arkitektur
Mere om bogen
Om bogen
I maj 1983 valgte den socialistiske præsident Mitterrand en i Frankrig ukendt dansk arkitekt ved navn Johan Otto von Spreckelsen som vinder af konkurrencen om La Défense. Han havde tegnet en gigantisk åben kube, en moderne triumfbue, der skulle ligge for enden af Paris’ historiske vestakse. Franskmændene var begejstret for hans projekt, der passede perfekt til fransk mentalitet. Journalister spurgte, hvad han ellers havde bygget: ”Fire kirker og mit eget hus”, svarede han med et smil. De troede, han lavede sjov. Men det var sandt.
Præsident Mitterrand fulgte ivrigt med i udviklingen af Spreckelsens planer. Han skrev senere om sit forhold til danskeren: ”Jeg nærede beundring for ham og følte, vi havde et venskab”. I 1986 mistede Mitterrand sit parlamentariske flertal, og for at genere ham lagde den nye, borgerlige regering hindringer i vejen for Kuben. Det orkede Spreckelsen ikke. I sommeren 1986 forlod han byggeriet. I marts 1987 døde han af kræft. Han fik aldrig set den færdigbyggede bygning, der under navnet ”La Grande Arche” anses for et mesterværk i moderne arkitektur. Alligevel er ”Spreck”, som hans kolleger og studerende kaldte ham, næsten glemt i dag.
Dan Tschernia har skrevet den første bog om hans liv og værk. Den er baseret på interviews med nogle af Spreckelsens familiemedlemmer, danske og franske kolleger og fraklip fra DR-udsendelsen Kun for Mennesker, som Tschernia tilrettelagde i 1989, da Kuben blev indviet. Den afslører blandt andet baggrunden for dramaet i Paris og fortæller om, hvordan byggeriets rådgivende ingeniør efter arkitektens død systematisk forsøgte at tage æren for den unikke arkitektoniske form. Formålet er at vække mindet om den dygtige danske arkitekt til live og fortælle om, hvordan hans største triumf endte som en tragedie.
Indholdsfortegnelse
Læseprøve
Pressen skrev
Jes Fabricius Møller, Kristeligt Dagblad
"Personlig og velfortalt biografi om den danske stjernearkitekt bag Menneskehedens Triumfbue i Paris, Johan Otto von Spreckelsen"
Torben Weirup, Berlingske
"en ny og endda glimrende bog - Spreck - om den bemærkelsesværdige dansker."
"Dan Tschernias bog er et partsindlæg. Han er 100 procent på von Spreckelsens side og beskriver den store arkitekt fint og kærligt. Bogen burde indgå i pensummet for arkitekter med ambitioner om at arbejde i udlandet. Eller også skulle nogen på baggrund af bogen samt Utzons erfaringer og Henning Larsens konflikter i forbindelse med operahuset osv. lave en checkliste: Der og her og her og der kan det gå galt."
"en elementært fængslende, menneskelig fortælling om triumf og nederlag."
"en vigtig bog, fordi Johan Otto von Spreckelsen er ved at blive glemt."
"en vigtig form for dokumentation skrevet af en person tæt på begivenhederne og med en udtalt varme for begivenhedernes centrum: Johan Otto von Spreckelsen."
Karsten Ifversen, Politiken
"man mærker, at der er noget på spil for forfatteren. Og her, alle de mange imponerende researchbrikker synes at falde på plads."
Lisbeth Rütz, Katolsk Orientering
"Der ligger et meget grundigt researcharbejde bag bogen. Tschernia har været i mange arkiver og har interviewet en række mennesker, der har kendt Spreckelsen. Bogen anbefales, for den fortæller om et stykke vigtigt dansk, katolsk kirkehistorie, og den er spændende læsning for alle arkitekturvenner."
Martin Jørgensen, lektørudtalelse
"Hvem har egentlig tegnet den nye Triumfbue? Det har den stort set glemte, danske arkitekt Johan Otto von Spreckelsen. Hans liv og bedrifter beskrives her i denne bog, der vil glæde alle med interesse for dansk og international arkitektur.
På 30 års-jubilæet for den nye Triumfbue skaber Tschernia et nært og fint portræt af en livsglad arkitekt med store visioner og de forhindringer han desværre løb ind i. Bogen kommer forbilledligt omkring både historien, de arkitektoniske aspekter og Spreckelsen som person."
Viborg Folkeblad
Artikel: "Ny bog om Viborgs verdenskendte arkitekt"
07.06.2019
Roskilde Avis
Artikel: "Litteratur om arkitektur" af Ole Hilmer Petersen
04.02.2020
Presserum
I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebilleder. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.
Forlaget skriver:
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…
4 september 2024
Efterårets første Bogtorsdag d. 12. september
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nye udgivelser til sæsonens…