Aarhus Universitetsforlag
Cover

Slaget på Grønttorvet

1918

En del af serien 100 danmarkshistorier (79) , og fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Køb abonnement
100 sider
Hardback
ISBN 978 87 7597 061 2

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

En novemberdag i 1918 standsede vrede arbejdere sporvognstrafikken ved Nørreport i København. Da en ung mand med rød fane sprang op på taget af linje 15, trak politiet træstavene, og demonstranterne knyttede næverne. Slaget på Grønttorvet blev en tre dage lang kamp med mange sårede og et propfyldt arresthus. Første Verdenskrig var netop slut, arbejdsløsheden tårnhøj, og overalt var der mangel på brød, brændsel og boliger. Jorden var gødet for revolutionære ideer, og der opstod interne brydninger i arbejderbevægelsen.

Alligevel formåede Socialdemokratiet i 1920 at konsolidere sig som den dominerende kraft i fremtidens arbejderbevægelse, når den ikke lige blev udfordret af interne brydninger, en aktiv venstrefløj, lærerlockout eller store bededag. Drag gennem arbejderhistorien med Søren Kolstrup, tidligere lektor på Syddansk Universitet.

Thomas Oldrup

IMG 8503

Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.

Thomas Oldrup

Redaktør

Telefon: +45 53 55 01 59

to@unipress.au.dk

Pressen skrev

Poul Porskær Poulsen, Historie-online.dk
"(…) kortfattet beskrevet af Søren Kolstrup, der kan sin arbejderbevægelseshistorie og forstår at formidle den.

(…)  – læs selv de 100 sider – men blot sluttes af med at fremhæve Søren Kolstrups prisværdige gennemgang af den sociale lovgivning, som har været speciel for den danske udvikling. Det er gjort velformuleret og let læst, hvorfor en anbefaling er helt på sin plads."

Jesper Jørgensen, Nyt om arbejdermuseet
"Med vid og bid løfter historikeren SK (Søren Kolstrup, red.) overbevisende en umiddelbart eksklusiv begivenhed fra venstrefløjens gravkammer ud af mørket og op på allerøverste hylde. Han gør på fornem vis arbejderhistorie til danmarkshistorie.".
Bogen får 5 ud af 6 røde faner.

Katrine Lester, Bogblogger.dk
"Søren Kolstrup tager os igennem perioden med stor indsigt og en smule indignation, og dette bind er endnu et eksempel på hvordan serien 100 danmarkshistorier kommer til sin fulde ret, fordi linjer trækkes op og historier fortælles, der normalt ikke er plads til i de større, samlede udgaver af historien. Her er både arbejderne, lejerne og kvinderne – alle dem, der gjorde en forskel for udviklingen af det 20. århundredes Danmark, men som ikke altid bliver hørt."

Steen Gottlieb, Solidaritet
"(...) den kun 100 sider lange, velillustrerede bog er et formidlingsmæssigt mesterværk. Forfatteren formår at gøre denne efterhånden ret gamle historie til noget helt nærværende her i 2024.

(...) [Søren Kolstrup] skriver med glødende interesse for lighed og samfundssolidaritet. Samtidig holder han så meget distance, at han kan vise modsætningerne for datidens aktører."

Knud Meldgaard, Omnibus
"Det er ikke ukendt for OMNIBUS' læsere at denne redaktør er en stor beundrer af den bogserie, 100danmarkshistorier, som Aarhus Universitetsforlag udgiver. En bogserie der fortjener stor udbredelse og altid høster stor anerkendelse hos undertegnede. Det gælder også denne bog"

Lektørudtalelse, DBC
"Endnu en velskrevet titel i serien (...)

Søren Kolstrup er en garvet formidler af arbejderhistorie"

Historielærerforeningen
”Aarhus Universitetsforlag har gennem nogle år udgivet en fin serie, hvor fagfolk fortæller om vigtige dele af Danmarkshistorien på 100 sider i et umiddelbart tilgængeligt sprog, men uden at tale ned til læseren. I serien får man meget at vide, også om de diskussioner og faglige spørgsmål, som er centrale i den danske historie (…) Flot arbejde!”

Politiken
Kronik: "Dengang arbejderklassen var en samlet armé på 1. maj"
01.05.2024

Avisen Danmark
Kronik: "Danmarkshistorie. Dengang kun én kvindelig arbejder sad i Folketinget"
10.04.2024

Tilføjet til kurven

Gå til kassen