Selvskreven
Om litterær selvfremstilling
En del af fagområdet Litteratur
Redigeret af
Stefan Kjerkegaard,
Henrik Skov Nielsen og
Kristin Ørjasæter
Med bidrag af
Poul Behrendt,
Jens Breindahl,
Jon Helt Haarder,
Stefan Iversen,
Stefan Kjerkegaard,
Arne Melberg,
Henrik Skov Nielsen,
Louise Svanholm,
Per Stounbjerg,
Peer E. Sørensen og
Kristin Ørjasæter
Mere om bogen
Om bogen
Mord, hor og ord. Når Steen Steensen Blicher, Bret Easton Ellis og Jørgen Leth skriver om sex og vold med henholdsvis Steen Steensen Blicher, Bret Easton Ellis og Jørgen Leth som stærkt involverede deltagere, er det så litterær fiktion eller underskrevne tilståelser? Spørgsmål som disse har ikke mindst de senere år sat hede debatter i gang i Danmark.
Selvskreven - Om litterær selvfremstilling er en bog om forholdet mellem værk og forfatter i krydsfeltet mellem fiktion og virkelighed. Forholdet problematiseres stærkt fra mindst to sider i teori og praksis i dag. Ofte finder man for meget forfatter i fiktionen, men også for meget fiktion i selvbiografierne til at det passer ind i gængse opfattelser og teoridannelser. Det gør, at spørgsmålet om forholdet mellem værk og forfatter rejses på nye måder.
I bogen gør skribenterne rede for teorier og strategier i sådanne hybride værker og forfatterskaber. Teoretiske artikler om forholdet mellem forfatter og fortæller og mellem fx referentialitet og rejseskildring veksler med mere læsningsorienterede analyser af enkeltværker. Læsninger af aktuelle danske og udenlandske værker som Jørgen Leths
Det uperfekte menneske og Dag Solstads 16.07.41 Roman
giver sammen med analyser af forfattere som Høeg og Højholt anledning til at kaste nyt lys over kanoniserede, ældre forfattere som Bang og Blicher.
Indholdsfortegnelse
Læseprøve
Pressen skrev
Marianne Majgaard Jensen Lektørudtalelse
"Bogen har en fin blanding af teori og værklæsning. Man bliver klogere af at læse den, og anmeldere, lektører og gymnasiets dansklærere kunne godt sove med den under puden, for selv om vi kan vores børnelærdom med at skelne mellem forfatter og fortæller, så rækker det slet ikke til at håndtere de nye litterære hybridformer."
Henk van der Liet Standart
"... en overraskende sammenhængende essaysamling om et meget sammensat og højt aktuelt litteraturteoretisk problemfelt. Bidragene overlapper sjældent hinanden, og fællesbibliografien øger indtrykket af helhed og redaktionel stringens..."
Nicolas Jespersen Sentura
"Generelt skal tekstsamlingen roses for sine omfattende studier af fortrinsvis danske forfatterskaber, som belyses i nye selviscenesættende perspektiver...en velskreven fagbog om den højaktuelle svingdørslitteratur i spændingsfeltet mellem biografi og fiktion. Jeg tager under alle omstændigheder gerne en ekstra tur i svingdøren og glæder mig over bogens genoplivning og revision af allerede kanoniserede forfatterskaber."
Forlaget skriver:
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…
4 september 2024
Efterårets første Bogtorsdag d. 12. september
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nye udgivelser til sæsonens…