Romerrigets Historie
Fra by til verdensrige og fra verdensrige til by
En del af fagområderne Antikforskning og Historie (antik)
Mere om bogen
Om bogen
"Rom består, så længe Colosseum står." Sådan lyder et velkendt romersk ordsprog. Og Colosseums mægtige mure rejser sig fortsat midt i den by, der gennem århundreder var centrum i et af verdenshistoriens mægtigste riger.
Romerrigets historie skildrer et mere end 1000 år langt, dramatisk forløb, der tager sin begyndelse med Romulus' grundlæggelse af Rom - ifølge traditionen 21. april 753 f.v.t. Senere voksede byens magt og ambitioner, hvilket førte til erobring af først Italien, og derefter hele Middelhavsområdet.
Romerriget var sin tids supermagt, men med tiden blev det enorme rige delt i en vestlig og en østlig del. Nedgangstiden var begyndt. I Romerrigets historie forlader vi romerne i 610 e.v.t., hvor kejser Heraklios besteg tronen i Konstantinopel (nutidens Istanbul). Det officielle sprog var nu blevet græsk, og Det Østromerske Rige havde for alvor lagt afstand til sit vestlige ophav, som mistede sin position.
Romerrigets historie viser sammenhængen mellem de politiske begivenheder og de sociale og økonomiske forhold. Erik Christiansen har lagt vægt på at vise, både hvordan romerne selv opfattede deres samtid og fortid, og hvordan eftertiden har søgt at tolke begivenhederne. Store romerske personligheder som Cicero, Cæsar og Spartacus har længe været godt stof i film og romaner - her sættes de ind i deres rette sammenhæng.
Bogen er ikke alene en tilgængelig introduktion til alle, der interesserer sig for den romerske fortid og for Romerrigets kolossale indflydelse på europæisk kultur og identitet, men også en grundig håndbog, med arbejdsredskaber som omfattende ordliste og oversigter over forskning og bevarede kilder.
Pressen skrev
Finn Windfeldt Hansen Lektørudtalelse
"En fremstilling der favner et sandt tusindsårsrige, som har sat sig dybe spor i vor egen kultur, her kyndigt præsenteret af en forfatter, der øser af mangeårigt virke som forsker, underviser og ikke mindst formidler, hvad der her er resulteret i en flot og interessant udgivelse."
Kai Verner Nielsen Klassikerforeningens Meddelelser
"..bogen ledsages af endog meget smukke farvebilleder lige fra 'Kejser Claudius som Jupiter' til 'akvædukten ved Segovia', ligesom hvert kapitel indledes med et oversigtskort i farver. Forfatterens store indsigt i den romerske numismatik kommer også til sin ret på bogens sider.
Alt i alt er det en meget indsigtsfuld og lærerig bog, der både kan bruges som hånd- og opslagsbog og danne udgangspunkt for videre studier af et eller flere aspekter af det fascinerende emne.
Målgruppen for bogen er først og fremmest de historiestuderende på universiteterne, men ikke mindst de mange oldtidskundskabslærere, der har jamret over manglende indsigt i romersk historie, nu da romerske tekster inddrages i faget, har med Erik Christiansens bog fået et fint arbejdsredskab. Den kommenterede litteraturhenvisning kan så føre videre. Erik Christiansen har fremlagt en ajourført, velskrevet, relativt letlæst og ikke for lang bog om romerrigets historie. Et enestående monument for et langt livs forskning og undervisning. Den bør stå på historie-, latin- og oltidskundskabslæreres reol ikke langt fra skrivebordet."
Noter176, 2008
"En fremragende bog. Denne udgave er blevet forsynet med en fremragende oversigt over kilder til romersk historie og et brugbart minileksikon over udtryk og begreber. I afsnittene: Slaver, stand, status og klasse, samt Karakteristika af antikken, gennemgås de begreber, som er og forbliver en forudsætning for at kunne arbejde med den romerske historie - dette har Erik Christiansen gjort fremragende. Bogen indeholder et væld af vigtige detaljer."
Helmer Munch Andersen Antikkens Venner
"Bogen begynder med en fremragende introduktion, hvor Erik Christiansen giver baggrunden for forståelsen af antikken. Han forklarer overbevisende, at det romerske samfund ikke er et klassesamfund, men et standssamfund.
Bogen er meget velskrevet og omhandler vigtige emner inden for Romerrigets historie.
Det er svært at skrive om Romerrigets historie i ét bind. Det er endnu sværere, hvis den skal kunne bruges til undervisning og selvstudium. Erik Christiansen mestrer begge dele. Jeg synes, bogen giver en særdeles god indføring i Romerrigets politiske historie... Den kan varmt anbefales."
Forlaget skriver:
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…
4 september 2024
Efterårets første Bogtorsdag d. 12. september
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste nye udgivelser til sæ…
3 september 2024
Efterårets Bogtorsdage
Efterårets Bogtorsdage Så er vi klar med datoerne for efterårets Bogtorsdage. Hver anden torsdag i hver måned kan du komme n…