Aarhus Universitetsforlag
Cover

Riget, magten og militæret

Dansk forsvars- og sikkerhedspolitik under forsvarskommissionerne af 1988 og af 1997

En del af serien Magtudredningen, bogserien og fagområdet


{{variant.title}}: {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}}{{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

288 sider
Paperback
ISBN 87 7934 063 6

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Inden for mindre end ti år har to forsvarskommissioner barslet med tykke, tunge trebindsberetninger om forsvarets tilstand. De blev begge to afsluttet over en toårig periode, nemlig 1988-89 og 1997-98. Kommissionerne blev nedsat i to vidt forskellige tidsaldre: koldkrigstiden og efterkoldkrigstiden. Sikkerheds- og forsvarspolitikken blev totalt ændret. Det handler denne bog om: riget, magten og militæret i lyset af to forsvarskommissioner, som afspejler verdensordener.

Bogen bekræfter fire teser:

1. Kontrasttesen: at der er kontrast mellem de to kommissioner, hvad angår forsvarspolitik og sikkerhedspolitik. Under F88 var der konflikt om sikkerhedspolitikken, men ikke om forsvaret. Under F97 var konflikten primært om forsvarspolitikken, mens der var konsensus om sikkerhedspolitikken.

2. Kosmetiktesen: at der var manglende konkret sammenhæng mellem kommissionernes sikkerhedspolitiske præmisser og dimensioneringen af forsvaret.

3. kodificeringstesen: at kommissionerne primært kodificerede allerede iværksatte foranstaltninger og ændringer.

4. Kontinuitetstesen: at forsvaret, på trods af fundamentale ændringer i det internationale system, ikke ændredes på fundamental vis.

Tilføjet til kurven

Gå til kassen