På Førerens ordre
Hitlers mænd i Danmark 1933-1945. Bind 1-2
En del af fagområdet Historie
Mere om bogen
Om bogen
Werner Best, Hitlers øverste embedsmand i Danmark under besættelsen, så det som sin opgave at forvalte landet med så få gnidninger og så stort udbytte som muligt. General Hermann von Hanneken og SS-general Günther Pancke var mere konfrontatoriske. De tyske udsendte kom til landet med forskellige ordrer og forudsætninger, og deres forskellige personligheder slog også igennem i indsatsen. De forhold er vigtige at kende til for vores forståelse af besættelsesmagtens politik, der gjorde Danmark til et særtilfælde i krigens Europa.
På Førerens ordre indeholder biografiske portrætter af 64 embedsmænd, rigstyskere, politi- og SS-folk samt værnemagtsofficerer, der før og under 2. verdenskrig repræsenterede Det tredje Rige i Danmark. Fra de øverste beslutningstagere i København til politichefer i provinsen, fra den rigsbefuldmægtigede på Dagmarhus til lederen af Frøslevlejren. Biografierne giver ny indsigt i både kendte, mindre kendte og hidtil helt ubeskrevne tyske aktørers politik og adfærd samt i deres ideologisk-sociale baggrund og i deres efterkrigsliv.
Bogen er redigeret af John T. Lauridsen, forhenværende forskningschef på Det Kgl. Bibliotek, og Henrik Lundtofte, leder af Historisk Samling fra Besættelsestiden ved Museum VEST. Sammen med tolv andre forskere i besættelsestidens historie har de skrevet bogens bidrag.
Indholdsfortegnelse
Læseprøve
Pressen skrev
Kristian Østergaard, Kristeligt Dagblad
⭐⭐⭐⭐⭐⭐
"Stort portrætgalleri af tyske nazister under Besættelsen er en imponerende bedrift.
(...) et prisværdigt og møjsommeligt arkivarbejde, der vidner om såvel overblik som klog vægtning af stoffet.
(...) På Førerens ordre er nemlig historien om den totalitære fristelse, og forfatterne beretter anskueligt om de små og store begivenheder, der kan gøre velbegavede mennesker til velvillige aktører i nazismens vanvid."
Bent Blüdnikow, Berlingske
⭐⭐⭐⭐⭐
"Der er samlet set tale om en uhyre grundig videnskabelig og afgørende vigtig bog om tyskerne i Danmark under besættelsestiden."
Claus Bundgård Christensen, Weekendavisen
"(...) et vigtigt bidrag til at forstå, hvordan Danmark gennem en tysk optik blev et særtilfælde, hvor der aldrig blev udrullet terror og forfølgelse i samme omfang som i andre tyskbesatte områder.
(...) de to bind, der sandsynligvis bliver årets vigtigste udgivelse om Besættelsen og et must for enhver, der interesserer sig for De Fem Forbandede År."
Erik Ingemann Sørensen, historie-online.dk
"Historikere og andre interesserede har fået et særdeles fornemt opslagsværk, der (…) giver en solid baggrund for at arbejde videre med besættelsens mange aktører."
Der Nordschleswiger
"Die Biografien geben neue Einblicke in die Politik und das Verhalten bekannter, weniger bekannter und bisher unbeschriebener deutscher Akteure, ihren ideologischen und sozialen Hintergrund und ihr Leben nach dem Krieg."
Lektørudtalelse, DBC
"Oplysende og gennemarbejdet værk, som på fremragende vis giver såvel et indblik i de portrætteredes bevæggrunde og handlinger, som besættelsespolitikken generelt."
Avisen Danmark
Omtale: "Hitlers mænd i Danmark"
29.06.2024
Kristeligt Dagblad
Artikel: "Årets bedste danske bøger"
I kategorien Samfund
23.11.2024
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…