
Praksis
Slagmark 64
En del af tidsskriftet Slagmark (64) og fagområdet Idéhistorie
Redigeret af
Martin Ejsing Christensen og
Stefan Gaarsmand Jacobsen
Med bidrag af
Christian O. Christiansen
Hans Fink,
Christopher Gad,
Antje Gimmler,
Andreas Beck Holm,
Casper Bruun Jensen,
,
Bertel Nygaard og
Anders Dræby Sørensen
Mere om bogen
Om bogen
Med dette 64. temanummer sætter Slagmark idéhistorisk fokus på begrebet "praksis". Siden det lille ord fik sin egentlige filosofiske dåb af Aristoteles, som en del af treenigheden theoria, praxis og poiesis, har det spillet en central rolle i idéhistorien. Om det så har været som teoriens åndsforladte modsætning eller som det levende og konkrete, der vækker den døde og skolastiske teori til live igen, så har praksis-begrebet mere eller mindre villigt stillet sig til rådighed med sine mangfoldige betydninger.
I nummerets 7 temaartikler beskrives og belyses denne mangfoldighed fra en række forskellige vinkler, helt fra ordets indoeuropæiske oprindelse til i dag. Artiklerne bearbejder blandt andet Kants, Hegels og Gadamers fortolkning af Aristoteles' praksis-begreb - Den praktiske vending inden for videnskabs- og teknologistudierne - John Deweys pragmatisme - samt Marx og marxistisk praksis i filosofisk og idéhistorisk lys.
Slagmarks intermezzo-sektion byder desuden på en introduktion til den ungarsk-canadiske økonomihistoriker Karl Polanyis hovedværk The Great Transformation fra 1944. Nummeret afsluttes som sædvanlig med en fyldig anmeldersektion med omtale af idéhistorisk relevant litteratur.
Indholdsfortegnelse
Praksis, praktisk filosofi, praksisfilosofi og pragmatisme
- bidrag til begrebsafklaring
Forståelsens Praksis
- Gadamers hermeneutiske ontologisering af Aristoteles' praksisanalyse
Pragmatisme og "practice turn"
Praksismagi?
- praksis som tidens løsen og problem i videnskabs- og teknologistudier
Marx' forfatterskab: En politisk praksis
Social praksis som frigørelse
- Karl Marx i den danske offentlighed, 1844-45
Integrationen af psykoterapi og læringsmodeller i et praksisudviklingsperspektiv
Forlaget skriver:
6 januar 2021
Tæt på Tænkepauser - Buddha
Onsdag d. 6. januar kl. 20:00 kan du deltage i et gratis webinar, hvor du kan blive klogere på januar måneds Tænkepause Bud…
14 december 2020
Bestil dine julegavebøger i god tid
Bestil bøger på hjemmesiden inden den 17. december, så bør din pakke nå frem til jul. Med venlig hilsen Aarhus Universitet…
3 december 2020
Gratis livestream om Ti kongers tøj
Aarhus Universitetsforlag tilbyder gratis zoom-arrangementer hver måned, hvor en udvalgt bog bliver præsenteret af forfattere…