Aarhus Universitetsforlag
Cover

Om heldige valg

Eller hvad frøer, krabber og hajer også kan bruges til

En del af fagområderne og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

350 sider ill.
Hardback
ISBN 978 87 7934 476 1

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Alle videnskabers begyndelse er forbavselse over, at tingene er, som de er. I sine erindringer citerer den danske nobelprismodtager Jens Chr. Skou disse ord af Aristoteles, og Skous beretning om sit liv som berejst videnskabsmand, sejler, lystfisker og familiefar tegner billedet af en mand med en evne til at undre sig så stærkt, at naturen viser sig fra en ny side.

I bogen fortæller Skou om, hvilke erkendelser han opnåede i sin jagt efter et enzym i krabbenervefibres membran. De fører til opdagelsen af enzymet natrium-kalium-ATPase, der skal vise sig at virke som en livsvigtig pumpe for joner i alle celler. Efterhånden står det klart, at cellemembraner ikke blot er passive barrierer, men at der her er proteiner, som kan omsætte kemisk energi til arbejde. For den opdagelse blev Skou belønnet med Nobelprisen. Hans erkendelser har ført til en forståelse af sammenhængen mellem cellemembraners pumpeaktivitet og en lang række andre fysiologiske transportfænomener.

Parallelt med fortællingen om det banebrydende arbejde passerer historiske billeder gennem videnskabsmandens personlige temperament: behersket trods i møder med den tyske overmagt under 2. Verdenskrig, forbavselse og beundring, da kvindefrigørelsen sætter ind, og indignation på den frie forsknings vegne, når politikere i dag vil gøre Danmarks universiteter mere erhvervsorienterede.

Indholdsfortegnelse

Telefonopringning fra Stockholm

Opvækst og uddannelse

Læge på sygehuset i Hjørring

Rekreation i Algeriet

Den svære kunst at arbejde videnskabeligt

Undersøgelse af lokalanæstetikas virkemåde

Lokalanæstetikas fedtopløselighed og kapillaraktivitet

Børn og monolageksperimenter

Woods Hole

Krabbenerveenzymet

International kongres i Wien og Buenos Aires

Vigtigheden af at sælge sine videnskabelige ideer

Fordragsrejse i USA

Professor i fysiologi

Kongres i Tokyo

Jonpumpens funktioner

Na,K-ATPasen bliver lærebogsstof

1. Internationale Møde om Na,K-ATPasen i New York

Professor i biofysik

Jonpumpens virkemåde

"Ærefrygt for livet"

Foreign Associate of USA National Academy of Science

Nobelprisen

Efter Prisen

Grundforskningens vilkår

Lystfiskeri

 

Pressen skrev

Henrik H Pedersen, lektørudtalelse

"Velfortalt og sympatisk erindringsbog (...)."

Svend Erik Nielsen, Biofag

"Parallelt med fortællingen om det banebrydende videnskabelige arbejde passerer historiske billeder gennem Skous personlige temperament. 2. Verdenskrig, kvindefrigørelsen og indignationen på den frie forsknings vegne, når politikere i dag ønsker at gøre Danmarks universiteter og forskningen mere erhvervsorienterede. Derfor er bogen mere end en selvbiografi. Den er en god, informativ og velovervejet indføring i forskningens præmisser og vilkår. Som læser får man indblik i, hvad viden er og hvordan forskning praktiseres."

"Jeg kan på det varmeste anbefale denne videnskabelige erindringsbog, dels får man et indblik i en forskningsverden, som ikke kun er guld og grønne skove, dels bliver man klogere på, hvordan den videnskabelige udvikling sker som følge af heldige valg og skøre ideer."

"Endelig bliver man klogere på, hvordan denne pumpe egentlig virker eller måske virker. Om pumpen skal ses i et nyt lys senere, vil tiden vise. God læselyst. Mange af bogens figurer er velegnede til undervisning og studie på biologi A."    

Tilføjet til kurven

Gå til kassen