Nye spørgsmål om teknikken
En del af fagområdet Filosofi og etik
Redigeret af
Søren Riis og
Kasper Hedegård Schiølin
Med forord af
Peter Kemp
Med bidrag af
Anders Albrechtslund,
Christian Ulrik Andersen,
Claus Bossen,
Jens Christensen,
Søren R. Fauth,
Jan Kyrre Berg Olsen Friis,
Christopher Gad,
Cathrine Hasse,
Maja Horst,
Casper Bruun Jensen,
Helge Kragh,
Peter Lauritsen,
Finn Olesen,
Søren Gosvig Olesen,
Søren Bro Pold,
Søren Riis,
Kasper Hedegård Schiølin,
Kasper Støvring,
Oliver Tafdrup,
Jesper Tække,
Jacob Wamberg og
Thomas Schwarz Wentzer
Mere om bogen
Om bogen
Allerede de græske myter udfordrede teknikken: Ikaros fløj med sine voksvinger for tæt på solen og måtte lade livet, mens Prometheus blev idømt en smertelig straf for at have givet ilden til mennesket. Og spørgsmålet om teknikken, som myterne kredser om, er evigt aktuelt: Hvad stiller vi op, når teknikken på én gang byder sig til som den sikre løsning på alverdens problemer og samtidig truer hele vor eksistens med åndelig og fysisk udslettelse?
Spørgsmålet om teknikken er også navnet på Martin Heideggers berømte foredrag fra 1953, der sikrede teknikken en plads i den humanistiske forskning. 60-året for Heideggers foredrag er således en ideel anledning til at minde om, at spørgsmålet om teknikken langtfra har nået efterlønsalderen. Tværtimod: Nye spørgsmål trænger sig på.
I Nye spørgsmål om teknikken stiller 22 forfattere således en række spørgsmål, der kommer vidt omkring teknikken. Forfatterne har baggrund i mange forskellige fag og stiller spørgsmål om alt fra robotsæler, apps og videoovervågning til tænkning, kunst og tid. Bogen tilbyder ingen lette svar, men for et øjeblik skaber spørgsmålene et tiltrængt ophold, en tænkepause, et tankereservat, midt i tidens innovationsiver.
Indholdsfortegnelse
Pressen skrev
Erik Nicolaison Høy, lektørudtalelse
"Ingen nyere [bog, red.] har [...] beskæftiget sig så indgående og specifikt med teknik og teknologi set fra et humanvidenskabeligt synspunkt."
Sten Nepper Larsen, Information
"Anliggendet i antologien er ambitiøst, men også velgørende, thi det er en væsentlig opgave at ville samle de tænkendes - de skrivendes og læsendes - opmærksomhed i et forsøg på at afdække, hvordan vi møder verden i teknikkens tidsalder."
"fremragende"
"Redaktør Riis arrangerer et frugtbart møde mellem Heidegger og den franske antropolog og sociolog Bruno Latour"
"Den medicinske videnskabs- og teknologifilosof Jan Kyrre Berg Olsen Friis giver et forrygende spændende indblik i, hvordan radiologer ikke altid ser, at de fortolker de billeder, de tror, de blot beskriver."
"Sjældent lykkes det at flikke en gedigen antologi sammen i dette land. Det gør det denne gang"
Netop udkommet
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
10 oktober 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…