Naturen
og klimaændringerne i Nordøstgrønland
En del af fagområderne Arktiske studier, Biologi og Naturvidenskab
Udsolgt fra forlaget
Redigeret af
Mads C. Forchhammer,
Hans Meltofte og
Morten Rasch
Med forord af
Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik
Med bidrag af
Thomas B. Berg,
Erik W. Born,
Jørgen Buus-Hinkler,
Peter Bondo Christensen,
Torben R. Christensen,
Kirsten Seestern Christoffersen,
Bo Elberling,
Mads C. Forchhammer,
Ronnie N. Glud,
Birger Ulf Hansen,
Toke T. Høye,
E. Jeppesen,
Torben Linding Lauridsen,
Hans Meltofte,
Morten Rasch,
Søren Rysgaard,
Niels M. Schmidt,
Mikael K. Sejr,
Charlotte Sigsgaard,
Martin Stendel og
Mikkel P. Tamstorf
Mere om bogen
Om bogen
Arktis. Et benhårdt og iskoldt miljø, hvor dyr og planter gennem årtusinder har tilpasset sig ekstreme forhold. Men Arktis er også et sårbart miljø, der i de seneste årtier har undergået store forandringer. Temperaturen er steget markant, og havisen er skrumpet betragteligt. Kan den højarktiske natur følge med sådanne ændringer?
I denne bog fortæller 22 danske forskere om mere end 14 års minutiøs overvågning af det højarktiske økosystem i Nordøstgrønland. Med Forskningsstation Zackenberg som faglig og social ramme har forskerne siden 1995 målrettet arbejdet på tværs af videnskabelige fagområder for at kortlægge miljøet i en ca. 30 km2 stor dal og forstå klimaets betydning for det samlede økosystem.
Historien om naturen og klimaændringerne i Nordøstgrønland begynder med historien om etableringen af Forskningsstation Zackenberg og driften af stationen. Herefter følger en række artikler, hvor observationerne bliver fremlagt og forklaret. Hvad sker der med jordmiljøet - med permafrost og kulstofomsætning? Hvad spirer i plantedækket og lever i søerne? Og hvordan reagerer trækfugle, rovdyr og byttedyr, når fødekæderne ændrer sig? Dagbogsoptegnelser om forskernes liv og oplevelser fungerer som pauser imellem artiklerne, og bogen afsluttes med et samlet bud på, hvordan fremtidens Arktis kunne komme til at se ud, hvis den globale opvarmning fortsætter.
Bogen indledes med et forord af Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik.
Pressen skrev
Søren Skov Nordjyske Stiftstidende
"De mange spændende og desværre også foruroligende resultater af 14 års overvågning af naturen ved Zackenberg præsenteres nu i en lille overskuelig bog [..] det er derfor velgørende med en bog som denne, der er god at blive klogere af."
Bent Valeur Geografisk Orientering
"Stoffet illustreres ved talrige flotte fotografier samt velvalgte diagrammer; hvert kapitel afsluttes med et charmerende 'dagbogsblad' og en akvarel af Jens Gregersen. Bogen fremstår - med sine komplekse problemer og mængden af behandlet stof - som en ualmindeligt velovervejet, velskrevet, alsidig og inspirerende indføring i et aktuelt emne."
Netop udkommet
Forlaget skriver:
17 januar 2025
Forårets Bogtorsdage
I marts genoptager vi de månedlige Bogtorsdage i samarbejde med Det Kgl. Bibliotek i Aarhus. Datoerne arrangementerne frem ti…
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…