Mirakler
En del af fagområdet Filosofi og etik
Udsolgt fra forlaget
Redigeret af
Birgitte Haahr Callesen,
Stine Grumsen,
Henrik Skov Nielsen,
Jakob Schweppenhäuser,
Rikke Taber og
Emil Thomsen
Med bidrag af
Michael Leslie Ahlstrand,
Peter Brandes,
Merete Pryds Helle,
Niels Christian Hvidt,
Dorthe Jørgensen,
Helge Kragh,
Carl Lomholt,
Svend Åge Madsen og
Holger Bech Nielsen
Mere om bogen
Om bogen
Mirakler finder vi overalt. Alene på Google er der mere end 55 milioner af slagsen. Vi taler om livets mirakel og hverdagens mirakler, mirakuløse held og mirakelkure. Alligevel betvivler nogle miraklernes eksistens. Findes der overhovedet mirakler i dag? Og hvis der gør - hvori består de så? Bør miraklerne beskrives videnskabeligt eller religiøst? Eller er der et samspil mellem det spirituelle og det rationelle?
Denne antologi tager disse spørgsmål op ved at bryde miraklet i et mangfoldigt prisme: En fysiker, en tryllekunstner, en litterat, en idéhistoriker, en fængselspræst, to forfattere, en videnskabshistoriker, en teolog og læge samt en billedkunstner reflekterer miraklet fra hver sin vinkel. Alle har de forholdt sig til spørgsmålet: "Kan man inden for dit fagfelt meningsfuldt omtale noget som et mirakel i dag?" Bidragene er skrevet af forskere og kunstnere på højeste niveau, men formidlet således, at bidragene ikke retter sig mod fagfæller, men mod en målgruppe, der ønsker at læse en tværfaglig, folkelig og saglig debatbog om et emne, der præger en bred vifte af aktuelle diskussioner.
Pressen skrev
Peter Skov-Jakobsen Folkekirken i København
"Hvis man vil forkæle sig selv med sproglig nydelse, musikalitet og interessante tanker om mirakler, så er denne bog en mirakuløs appelsin i turbanen.
Nej, miraklernes tid er sandelig ikke forbi endnu. Det kan man godt konstatere, når man har udsat sig selv for disse otte essays, som hver og én egentlig fremstår som mirakuløse. Nu tror jeg ikke, at der er nogen af forfatterne, som ikke under ganske almindelige omstændigheder skriver gode ting; men alligevel føler man sig udsat for et mirakel, når man får lov til at opleve så stor en taknemæssig stringens og sproglig skønhed og ivrighed efter at blive forstået.
Det her er en anti-kedsommelig bog. Man mærker hele tiden hos alle bidragydere en stor respekt for, at sprog skal formidle en tanke, og derfor skal det være klart. Man mærker også, at de er trætte af den plat-positivisme, som er ved at gøre sig hørt igen. Dette er store tanker. En ren og skær fornøjelse og en tænksomhed uden lige. At mirakler beskrives med sådan en sproglig klarhed er næsten til at grine ad - men den her bog var en forkælelse."
Lars Ebbensgaard Dansk Kirketidende
"I en tid hvor en stor del af kristenheden er gået på den djævelske fristelse at tro, at valget står mellem Darwin og udviklingslære på den ene side og troen på Gud som skaber på den anden, så er det derfor en fornøjelse som naturvidenskabsmand og bekendende kristen at skulle anmelde en god bog om mirakler... Bogen Mirakler er sandhedssøgende, og mirakelformgiver Peter Brandes har lavet det mirakuløse omslag."
Povl Götke Kristeligt Dagblad
"Bogens koncept er godt. Svagheden naturligvis, at der ikke er fastlagt en fælles terminologi, som de deltagende skribenter er forpligtet på. Men det er samtidig styrken, for man kommer forbavsende vidt omkring i denne lille bog, og det sker på en både underholdende og tankevækkende måde."
Jane Benarroch Weekendavisen
"..selvom kæden af og til hopper af - hvad skal man stille op med teologiske pseudoudsagn om, at den katolske kirke kun helgenkårer, når der er ført empirisk bevis for, at et mirakel har fundet sted; eller at religionen er blevet til menneskelig erkendelse, fordi Gud har rakt ind til mennesket - er der godt stof til overvejelse for dem, som er nysgerrige, hvad angår miraklet som historisk begreb."
Forlaget skriver:
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…
4 september 2024
Efterårets første Bogtorsdag d. 12. september
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste nye udgivelser til sæ…
3 september 2024
Efterårets Bogtorsdage
Efterårets Bogtorsdage Så er vi klar med datoerne for efterårets Bogtorsdage. Hver anden torsdag i hver måned kan du komme n…