Aarhus Universitetsforlag
Cover

Mikkel Hindhede

og kampen om danskernes kost

En del af fagområderne og


Tilgængelige e-bogs-formater: PDF

{{variant.title}}: {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}}{{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

220 sider ill.
Hardback
ISBN 978 87 7184 627 0

Af
og


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Der var engang, hvor de fleste sværgede til solide måltider med sovs, kartofler og masser af kød som forudsætning for livskraft og styrke. ”Fleisch macht Fleisch”, sagde tyskerne, og danskerne fulgte trop. Derfor havde mange herhjemme også svært ved at tage den uortodokse læge og ernæringsekspert Mikkel Hindhede (1862-1945) seriøst, da han i 1906 fremsatte sine radikale ideer om danskernes madvaner.

Som barn af et nøjsomt vestjysk bondehjem vidste han af egen erfaring, at selv en hårdt arbejdende mand kunne leve udmærket på en simpel kost af groft brød, grønsager og grød. Det var tilmed meget billigere. Han foreslog mindre kød, sukker og hvidt mel; han foreslog endda, at man spiste sine havregryn rå, og blev til grin i det ganske land. Men Hindhede har fået ret i næsten alle sine synspunkter, og i dag vender kostpyramiden faktisk den vej, han i sin tid anbefalede. Sagen er ikke længere bøf, hverken af klima- eller sundhedshensyn. Til gengæld er det hipt at hoppe på cyklen, som Hindhede også yndede som én af de første i Danmark.

Mikkel Hindhede og kampen om danskernes kost følger over et halvt århundrede Hindhedes arbejde for at forbedre folkesundheden. Med inspiration fra den livsreformbevægelse, som skyllede ind over Vesten fra omkring 1890, ydede Hindhede en pionerindsats for det, han selv beskrev som livslykke gennem livsstil og ernæring. Sideløbende hører vi om alle de kollegiale kontroverser, Hindhedes syn på alkohol, spørgsmålet om smør eller margarine, cykelløbet mellem Bøffen og Bananen og om Hindhedes gennemslagskraft og betydning i samtid og nutid.

Pressen skrev

 

Arne Hardis, Weekendavisen

Bogen er så god, fordi den genindsætter Hindhede i hans betydende rolle for ernærings-kampen, og fordi hans indsats også handler om vor egen tid. Kampen om føden, kampen om kroppen er et evigt genkommende tema, og i dag voldsomt aktualiseret af klimaudfordringerne.

Halse og Henschen understreger, at deres ambition ikke er at give et bud på den bedste ernæring, men derimod at indskrive Mikkel Hindhedes stræben efter lykken i dens kulturhistoriske sammenhæng. Og selv om polemikeren, aktivisten og forskerens Hindhedes liv virkelig er underholdende i ordets allerbedste mening, så er det den kulturhistoriske sammenhæng, der for alvor gør bogen interessant."

 

Weekendavisen
Kronik: "Et sundt og lykkeligt folk" af Sven Halse og Daniel Henschen
10.01.2020

Ugebladet Skanderborg
Artikel: "'Doktor Hundeæde', alias Mikkel Hindhede, fik ret" af Anette Bonde
21.01.2020

Presserum

I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.

Forside (jpeg)

 

Download pressemeddelelse (pdf-format)

Tilføjet til kurven

Gå til kassen