Aarhus Universitetsforlag
Cover

Marinus

Karikaturtegner med kamera

En del af fagområderne og



189 sider ill.
Paperback
ISBN 978 87 7934 315 3

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Jøden Albert Einstein og nazisten Joseph Goebbels i afslappet samtale. Og Hitler, der presser en gigantisk tysk læderhjelm ned over jordkloden. Begge illustrationer fandt man på forsiden af den parisiske ugeavis Marianne i 1939.

Det var ikke ufarligt at gøre nar af Hitler, Göring, Goebbels og Stalin. Med det var netop det, den danskfødte fotograf Marinus Jacob Kjeldgaard gjorde i dristige og tekniske fremragende fotomontager, der prydede en række forsider af Marianne. I Marinus - karikaturtegner med kamera samles, analyseres og diskuteres for første gang 60 af hans skarpeste og mest underfundige fotomontager. Bogen indeholder desuden en historisk oversigt over det bearbejdede fotografi og dets brug i politisk propaganda, ligesom historien om den antifascistiske avis Marianne og den næsten ukendte dansker bag montagerne præsenteres i tekst og billeder.

Marinus - karikaturtegner med kamera vidner om mod, humor og trods i en krigshærget verden - og kan læses som et både uhyggeligt og genialt fotografisk testamente over modstanden mod den tyske overmagt.

Pressen skrev

Peter Michael Hornung Politiken

"[Bogen] løfter sløret for en blikfangets mester, hvis indsats hidtil har været dømt til glemsel."

Carsen Güllich-Nørby Lektørudtale

"Fantastisk billedkavalkade, der aktuelt maner til eftertanke om vigtigheden af at turde bruge politisk satire, ikke mindst, hvis den ikke er politisk korrekt."

John Poulsen Kommunist

"Gennem montagerne beskriver han [Marinus] den politiske udvikling i 1930'erne og langer ud både til lederne i Nazityskland, Sovjetunionen og vestmagterne, især kort før og efter udbruddet af den 2. Verdenskrig."

[PS] Ekko

"[...] publiceret i et flot udstillingskatalog [...] der dokumenterer en stor og frygtløs politisk satiriker."

Bjarne Nielsen Arbejderen

"Med bogen Marinus. Karikaturtegner med kamera er det lykkedes Byskov at rejse problematikken omkring billedets (tv'ets) sandhedsværdi og lave et værk, der indeholder en historisk oversigt over det bearbejdede fotografi og dets brug i politisk propaganda, ligesom han fortæller historien om avisen 'Marianne' og den næsten ukendte dansker bag montagerne, der præsenteres smukt og pædagogisk i tekst og billeder."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen