Aarhus Universitetsforlag
Cover

Livets naturlige drejning

En del af serien ScienceFaction (3) , og fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

96 sider
Hardback
ISBN 978 87 7184 541 9

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Mennesker er spejlvendte væsner. Vores hjerte og milt sidder i venstre side, mens lever og galdeblære bor i højre side. Få er venstrehåndede, mens størstedelen kigger i mikroskoper og gennem nøglehuller med højre øje. Vi er med andre ord asymmetriske, og det kan vi takke molekylerne for. Ligesom sneglens hus, vinkekrabbens kløer og narhvalens tand kan molekyler være uden symmetri. Spejlvendte molekyler forfører vores asymmetriske sanser med umami, mynte og parfume. De tjener os med antidepressive midler, hovedpinepiller og en grønnere kemi. Hvis vi vel at mærke formår at dreje dem den rigtige vej. For skruer vi dem forkert sammen, kan det føre til fatale medicinske skandaler. Livet har en naturlig drejning, men ingen ved præcis hvorfor. Måske svæver forklaringen i et spejlvendt univers.

Karl Anker Jørgensen forsker i kemi på Aarhus Universitet. Her vender og drejer han spejlvendte molekyler til gavn for patienter og miljø.

Maria Schaldemose Kristensen

Maria

Cand.mag. i idéhistorie med en bachelor i biologi og en master i retorik og formidling. Maria er ansvarlig for forlagets naturvidenskabelige udgivelser og særligt for udviklingen af serien ScienceFaction. Hun har tidligere arbejdet med formidlingsledelse, strategi og uddannelse. Maria kom til forlaget fra Energimuseet og har i flere år været gymnasielærer.

Maria Schaldemose Kristensen

Redaktør

Telefon: +45 31 17 66 78

msk@unipress.au.dk

Pressen skrev

Hanne Bærentzen, Radio Update
"Karl Anker Jørgensen er professor ved Aarhus Universitet og arbejder i en forskningsgruppe blandt andet med at udvikle nye typer katalysatorer til mere bæredygtig, effektiv og hurtig fremstilling af lægemidler. Hvordan det kan lade sig gøre, forklarer han i et af bogens sidste afsnit - og så slutter han af med et kapitel, der i den grad kan få i hvert fald denne læsers hoved til nærmest at koge, når han med henvisning til en række andre forskere skriver, ”at asymmetrien er et dominerende træk i vores univers" (...) rummer et væld af viden - og mange gode historier - om et væsentligt og aktuelt emne."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen