Aarhus Universitetsforlag
Cover

Kærlighedens væsen

Richard Wagners hovedværker

En del af serien Store komponister (1) , og fagområderne , , , , , , , og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

208 sider
Paperback
ISBN 978 87 7124 065 8

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

"Kærlighed - tragik." Det var de sidste ord, Wagner skrev, før han døde. Og så kortfattet kan hovedtemaet i hans kunst i virkeligheden bestemmes: I alle hans operaer og musikdramaer er omdrejningspunktet den lidenskabelige, altopslugende kærlighed og dens tvetydige væsen: Den betyder både glæde og sorg, lyst og lidelse, troskab og svig.

Fra værk til værk borer Wagner dybere og dybere: Fra Hollænderens trang til forløsning over Tannhäusers desperate søgen efter en sand eros til Tristan og Isoldes længsel mod natten og døden og sluttelig Parsifals gennembrud til en uselvisk, medlidende kærlighed.

Kærlighedens væsen. Richard Wagners hovedværker gennemgår Wagners musikdramatiske værker fra Den flyvende Hollænder til Parsifal. Bogen beskriver værkernes litterære forlæg og filosofiske inspirationskilder og sætter dem efter tur i relation til hovedtemaet: kærligheden som problem og kraft, som pinefuldt vilkår og strålende forløsning. I det afsluttende kapitel belyses Wagners kærlighedsbegreb i forhold til det platonske, det romantiske og det kristne.

Nedenfor findes en række musikeksempler udvalgt af forfatteren og indspillet af pianisten Thomas Tronhjem,  docent ved Det Jyske Musikkonservatorium.

Leif V.S. Balthzersen

Leif V.S. Balthzersen

Mag.art. i musikvidenskab. Leif har været musikchef for Sønderjyllands Symfoniorkester og Aarhus Symfoniorkester, ensemblechef for Århus Sinfonietta og er bestyrelsesformand for Aarhus Sommeropera. Han har desuden undervist på universiteter, Det Jyske Musikkonservatorium, Den Jyske Opera, højskoler, Folkeuniversitetet m.m.

Leif V.S. Balthzersen

Projektredaktør

Telefon: +45 53 55 05 42

lvsb@unipress.au.dk

Pressen skrev

Lars Brix Nielsen, Weekendavisen

"Kærlighedens væsen [er] afgjort den mest musikalsk tilfredsstillende Wagner-bog, der er udkommet i år."

"Men derudover leverer forfatteren hele bogen igennem en række klare og interessante kildeafsnit, hvor vi får rigtig meget at vide om, hvorfra Wagner hentede inspirationen til de operaer, som behandles i bogen. Her formidler forfatteren, der er mag.art. i litteraturvidenskab, sin faglige viden på et højt, og samtidig læseværdigt niveau."

"Trods de akademiske passager kommer Thomas Teilmann Damms Kærlighedens væsen længst ud over scenekanten, for der opstår en særlig magi i oplevelsesfeltet mellem de fremragende kildeafsnit og de velvalgte og ypperligt fremførte musikeksempler."

 

Peter Wang, Operabladet Ascolta 

"Denne bog er fremragende; da jeg var færdig med læsningen havde jeg indsat 41 små huskesedler for citat-værdige passager!"

"Styrken er, at forfatteren sætter fokus på ét omfattende begreb, kærligheden, som er klart det vigtigste i det wagnerske univers."

"I forbindelse med Nibelungens Ring gennemgår forfatteren på yderst kompetent måde de vigtigste temaer i Wagners berømte kunstteoretiske skifter."

"Til sin gennemgribende forståelse af Wagners tankegodt føjer forfatteren også et overbevisende og vedkommende kendskab til hele kulturhistorien, hvormed han bringer Wagners ideer i dialog med alt, hvad der ellers er sagt og skrevet om kærlighedens gerninger."

"Bogen er spækket med viden"

"... bogen hører hjemme på enhver Wagner-lytters bogreol - også min, hvor Wagner-litteraturen i forvejen fylder et godt stykke over tre reol-meter. Her er den tilmed blandt de bedste."

John Christiansen, JC Klassisk

"Det er en fornøjelse at læse hans [Theilmann Damms] beskrivelse af operaernes litterære forlæg og filosofiske inspirationskilder."

"... en meget inspirerende bog, som åbner yderligere for ens evner til at lytte og opdage. Uanset hvor meget Wagner-litteratur man har stående i forvejen og måske mener at kunne låne på biblioteket, så skal denne med."

 

Birgit Hald, lektørudtalelse

"Teksten er velskrevet."

"Det er en seriøs og grundig gennemgang af kilderne og filosofien bag Wagners hovedværker med kærligheden som omdrejningspunkt."

 

Tilføjet til kurven

Gå til kassen