Aarhus Universitetsforlag
Cover

Jordforbindelser

Dansk maleri 1780-1920 og det antropocæne landskab

En del af fagområderne og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

196 sider ill.
Hardback
ISBN 978 87 7184 326 2

Redigeret af
og

Med bidrag af
, , , , , og


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Det danske landskab har over de seneste 200 år ændret sig dramatisk. Større og større områder er blevet opdyrket, og byer og veje har erobret det meste af landet. Vi mennesker sætter spor overalt – ikke kun i vores nære omgivelser, men også dybt ned i jordens geologiske lag. 

Vi kan spore denne udvikling helt tilbage til 1800-tallet, og i periodens kunstværker kan vi se, hvordan malerne fortolkede landskaberne i tæt dialog med naturvidenskaben. Geologiske undersøgelser, kortlægninger af den jyske hede og landbrugets teknologiske fremskridt forvandlede såvel det kunstneriske udtryk som vores syn på den natur, der i stigende grad blev menneskeskabt.  

I Jordforbindelser fortæller bogens syv forfattere om landskabets forandring og menneskets påvirkning af naturen fra 1800-tallet og frem til i dag. Med udgangspunkt i billedkunst, naturvidenskabelige bøger, kort og måleinstrumenter undersøger forfatterne de historiske rødder, der vokser under nutidens antropocæne landskab. Det er et naturligt afsæt for at forstå det 21. århundredes globale klimakrise.

Udgivet i forbindelse med udstillingen Jordforbindelser. Dansk maleri 1780-1920 og det antropocæne landskab

Faaborg Museum 14. januar – 21. maj 2018

Fuglsang Kunstmuseum 8. juni – 23. september 2018

Ribe Kunstmuseum 6. oktober 2018 – 20. januar 2019

Den Hirschsprungske Samling 3. februar – 28. april 2019

Pressen skrev

Birte Strandby, Bogvægten

”En ganske stor del af de i Jordbindelser anvendte malerier er velkendte – her er Eckersberg, L.A. Ring, Vilhelm Hammershøi – men får en anden, dybere mening med en tolkning ud fra et industrialiserings – og kultiveringssynspunkt. Endnu en løftet pegefinger til vores udnyttelse af naturen – men smukt indpakket.”

Læs hele anmeldelsen her: http://www.bogvaegten.dk/jordforbindelser/

Anne Wehner, Bogblogger

Bogen er et mesterværk og en vigtig kunsthistorisk stemme i debatten om klima og landskabsforandringerne. Den er meget smukt trykt, og på alle måder en fornøjelse at læse og betragte.

Læs hele anmeldelsen her: http://bogblogger.dk/?p=34488

Tilføjet til kurven

Gå til kassen