Hverdagens mysterier
Etnografiske refleksioner over ting vi kender, men ikke helt forstår
En del af serien Antropologiske studier (2) , og fagområdet Antropologi
Redigeret af
Nils Bubandt,
Anne Line Dalsgård,
Ulrik Høj Johnsen og
Bodil Selmer
Mere om bogen
Om bogen
I en global verden er vi omgivet af genstande og fænomener, der indgår som en naturlig del af vores hverdag, men som vi alligevel ikke helt forstår. Hverdagens mysterier giver en række antropologiske beskrivelser af det på én gang banale og gådefulde, der karakteriserer mange af de fænomener, som en højteknologisk og globalt medieret verden har bragt os. Penge, kulstof og kæledyr er tilsyneladende banale fænomener, men penge har en værdi i en finansverden, som de færreste af os forstår. Kulstof er et grundstof, men samtidig grundlaget for en global handel med CO2-kvoter, og vores forhold til kæledyr kan stille grundlæggende spørgsmål til, hvad det vil sige at være menneske.
Med udgangspunkt i en genstand eller konkret fænomen giver de enkelte kapitler et indblik i, hvordan hverdagen præsenterer alle mennesker i hele verden for en række på én gang banale og uudgrundelige mysterier. Hvad kan et skæg fortælle om religiøs identitet? Hvad siger en skjorte om moden som fænomen? Og hvad kan en ring lære os om den nye arvelov? Det er spørgsmål som disse, kapitlerne i denne bog vil give svar på.
Bogens gennemgående argument er, at hverdagens mysterier i dag ikke længere bare er lokale. De er globale. Hverdagens mysterier binder os med andre ord sammen globalt, fordi vi genkender dem og tager dem for givet i deres konkrete banalitet. Men trods al deres globale genkendelighed indgår hverdagens mysterier alligevel i meget forskellige verdener. Måske kan vi lære mere om vores eget forhold til hverdagens banale mysterier ved at prøve at forstå, hvordan andre mennesker med andre forudsætninger forholder sig til dem?
Hverdagens mysterier er på én gang en refleksion over en verden og en antropologisk faglighed i forandring, og den fejrer 50-års jubilæet for studiet Antropologi og Etnografi ved Aarhus Universitet samt 60-års jubilæet for Den Etnografiske Studiesamling på Moesgård Museum.
Indholdsfortegnelse
Introduktion. Hverdagens mysterier. Om antropologiens udfordring i en global hverdag
En radio. Om viden og viden-skabelse i det paranormale Pennsylvania
En cd. Håbet om berømmelse som materialitet i Uganda
Et skæg. Synlighed og selvkultivering blandt danske muslimer
En modekollektion. Kreativitet mellem mennesker og materialer i en modevirksomhed
Et hjem. Spændingen mellem boligen som vare og hjem på et usikkert boligmarked
En kat. Natur-kulturlighed i en nordjysk provinsby
En guldmønt. Penge, guld og andre mysterier i Indonesien og i verden
Et grundstof. Kulstofs luftige potentiale for økonomisk antropologi
En madras. Hverdag og politik i Bahrain
En vielsesring. Om kærlighed, penge og arv
En Vespa-scooter. At give og modtage kærlighed i Vietnam
Et sværd. Ondskab, underholdning og hovedjagt
Et åndedræt. Rum, følelser og vanens magt
Sanne Lind Hansen
Cand.mag. i etnografi og klassisk arkæologi og tillægsuddannelse fra Danmarks Journalisthøjskole. Sanne arbejder primært med antropologi, arkæologi og tidlig historie. Hun har desuden særligt ansvar for kommissionsaftaler - og en fortid på Antiksamlingen ved Nationalmuseet.
Pressen skrev
♥♥♥♥ "..... en smuk markering af et levende fags mål og med. Antropologisk forskning er også mange andre ting, men 'Hverdagens mysterier' gør god reklame for et fag, som - når det er bedst - formår at forbløffe og forklare på én og samme gang."
Mikael Rothstein, Politiken
Presserum
I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebilleder. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.
Forlaget skriver:
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…