Aarhus Universitetsforlag
Cover

Hans Blumenberg

Slagmark 47

En del af tidsskriftet Slagmark (47) og fagområdet


Udsolgt fra forlaget

Kan købes hos: slagmark@cas.au.dk

{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

190 sider
Paperback
ISBN 87 91041 65 1

Redigeret af

Med bidrag af
, , , , , , og


Del:

Mere om bogen

Om bogen

 

Hans Blumenberg (1920-1996) kan om noget beskrives som omvejenes filosof. Gennem stort anlagte studier af metaforer, begreber og tanker fra den vesterlandske idéhistorie, forfølger Blumenberg de mange forskellige udtryk den menneskelige tanke har fået. Bag ved alle disse fascinerende historiske studier fornemmes en grundtanke, der orkestrerer undersøgelsen: "Kun fordi vi slår ind på omveje, formår vi at eksistere. Hvis alle gik den korteste vej, ville kun en af os nå frem." Blumenbergs filosofi og idéhistorie er således undersøgelser af den menneskelige tankes omveje, i solidaritet med
forskelligheden i vore behov for at nå frem og vort fælles behov for at orientere os i en fremmed verden. Slagmark ønsker at introducere til Hans Blumenberg, der indtager en unik stilling i det 20. århundredes tænkning. Et forunderligt, vildtvoksende og lærerigt forfatterskab, der tillader os at omtolke en række væsentlige forbindelser i den vesterlandske idéhistorie.
Vi præsenterer derfor Hans Blumenbergs "En antropologisk tilnærmelse til retorikkens aktualitet" fra 1971, og som en introduktion til Blumenbergs filosofi, bringes et intellektuelt portræt forfattet af Odo Marquard samt et interview med
filosoffen Manfred Sommer, der berører og forklarer de væsentligste temaer og værker hos Blumenberg. Derefter følger tre artikler, der hver især tager fat på et af Blumenbergs store interesseområder: fænomenologi (Kasper Lysemose), modernitetsstudier (Ulrik Houlind Rasmussen) og metaforologi (Frank Beck Lassen). Som afslutning på temaet bringer vi "En MacGuffin", en mindre tekst, der viser Hans Blumenbergs anden side som anekdotisk filosof.
Desuden rummer vort faste intermezzo to artikler. Først af Bo
Jørgensen, der behandler Nietzsche og Derridas metafysikkritik, og dernæst af Andreas Beck Holm, der leverer en introduktion til den franske filolog og filosof Barbara Cassins arbejder med sofistikken. Traditionen tro runder vi Slagmark af med en række anmeldelser af aktuel litteratur.

Tilføjet til kurven

Gå til kassen