Aarhus Universitetsforlag
Cover

Fra fravær til fællesskab

Hvad kan skolen gøre?

En del af fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

204 sider
ISBN 978 87 7219 163 8

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Tomme stole i klasseværelset og færre legekammerater i skolegården afslører, at et stigende antal børn udebliver fra de danske skoler. Bag de synlige tegn på børnenes manglende fremmøde gemmer sig ofte mere alvorlige konsekvenser for deres skolegang og fremtid. Derfor er det vigtigt, at skolerne ved, hvad de kan gøre for at nedbringe fraværet.

Fra fravær til fællesskab sætter fokus på de forhold i skolen, som har betydning for, om børn møder op i klasseværelset. Særligt venner, gode relationer til lærerne og ikke mindst motiverende undervisning gør en positiv forskel for deres glæde ved at gå i skole. Gennem tre elevers fortællinger om årsagerne til deres fravær bliver læseren klogere på deres ønsker til skolelivet og på, hvordan skoler og fagprofessionelle kan bringe dem og andre børn tilbage i skolens fællesskab.

Bogen præsenterer både en teoretisk ramme om begrebet skolefravær og nogle praktiske og metodiske greb til, hvordan lærere og pædagoger kan forebygge fraværet, samarbejde med forældrene og hjælpe eleverne. Desuden indeholder bogen en række forslag til, hvordan skolens fagprofessionelle kan styrke elevers tilknytning til skolen og øge deres fremmøde.

Hør Gro Emmersten Lund fortælle om Fra fravær til fællesskab i forlagets podcastserie Fagbøger, der giver genlyd

Podcasten er produceret af Videnslyd for Aarhus Universitetsforlag.

 

Pressen skrev

Heidi Friborg Christophersen, Folkeskolen, nr. 18, 2021
”Jeg var særligt glad for forebyggelsesafsnittet og for de afsnit, hvor der var præcise og konkrete tiltag til, hvad skolen selv kan gøre, og hvordan vi samarbejder med forældrene. Det er en meget sympatisk bog, der er grundigt underbygget af empiri og teori. Herved gives mine bedste anbefalinger videre.”

Marianne Bindslev, Uddannelsesbladet
"Uden løftede pegefingre får læseren et seriøst memo igennem hele denne bog: Mistrivsel, eksklusion fra fællesskabet og afmagt i det sociale liv er et voldsomt benspænd for at leve med demokratiets værdinormer.

(...) Der er ingen forslag til snuptags-løsninger eller “how to”-opskrifter i bogen. Men der er sobre, pædagogisk let tilgængelige og perspektivrige forslag, vejledninger og strategier til udvikling.

(...) Bogen er oplagt til at indgå på alle pædagogiske uddannelser."

Jonas Højsgaard Frydenlund, Plenum, nr. 5, 2021
”Bogen er en vigtig tilføjelse til litteraturen om fravær i Danmark og den er værd at læse for alle der arbejder med eller er interesseret i fravær”


Folkeskolen.dk

Interview: "Ny bog vender vender forståelsen af elevers fravær 180 grader"
07.10.2021

Kristeligt Dagblad
Artikel: "Skolefællesskab kan få skolevægrende unge ud af busken."
27.09.2021

Lektor Lomsdalens infall
Podcast: "Gro Emmertsen Lund om å gå fra fravær til fellesskap"
13.11.2023

Tilføjet til kurven

Gå til kassen